Hlavní obsah

Cévní malformace znemožňuje devítiletému školákovi normálně žít

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarda je devítiletý kluk Z Kostelce nad Orlicí, který má úplně obyčejné koníčky, zájmy a touhy jako kterýkoliv jiný stejně starý kluk. Má ale jeden hendikep, od malička trpí zákeřnou nemocí, která se jmenuje cévní malformace. Ta mu způsobuje nejen to, že nemůže stoprocentně využívat pravou ruku, ale má za následek celkově špatné krevní zásobení.

Foto: archiv Nadace Kolowrátek

Devítiletého Jardu trápí cévní malformace na jeho pravé ruce.

Článek

Cévní malformace se v populaci vyskytují asi v 1%. Jedná se tedy o vzácné onemocnění, jež způsobuje abnormální cévní spoje mezi artériemi a žílami.

Za normální situace se tepna, zásobující krví mozek nebo jiný orgán v těle dělí na tenčí a tenčí větévky až dosáhne kapilární sítě, ve které klesá vysoký tlak, přítomný v tepenné části řečiště. V této fázi dochází k přenosu kyslíku a živin z krve do tkání. Z kapilární sítě je následně odkysličená krev již pod nízkým tlakem odváděna žílami zpět do srdce a plic.

Cévní malformace je spleť abnormálně propojených tepen a žil. Chybí zde kapilární síť a tepny tak přímo přecházejí v žíly. Žíly nejsou na takto vysoký tlak krve proudící z tepen uzpůsobené, což vede k riziku protržení žilní stěny na tomto rozhraní a následnému krvácení. Cévní malformace se tak může vyskytovat v jakékoliv lokalitě a to v různých velikostech.

Cévní malformace vznikají z velké části v děloze matky, kdy je embryo ještě celé složeno z primitivních složek krevních cév.  Během několika týdnů dalšího vývoje embrya začnou z jeho těla vyrůstat ruce a nohy. Kmen těla a hlavy se také začíná zvětšovat. V tomto stádiu, mezi 4. a 10. týdnem embryonálního vývoje, nejsou už primitivní krevní cévy dostačující a jsou nahrazeny novými krevními cévami odpovídající novému stádiu vývoje. Proto dochází k resorpční fázi (vstřebání), kdy tyto primitivní cévy odcházejí.

Když je tato fáze skončena, další vstřebání těchto primitivních cév již neprobíhá. Bohužel, pokud v této chvíli nejsou tyto primitivní cévy plně vstřebány, neexistuje žádný jiný mechanismus, jak je vstřebat. Zůstanou tedy v těle a dítě se s nimi narodí. Cévní malformace tedy vznikají zástavou vývoje těchto primitivních cév (vlásečnic), jejímž výsledkem je nevyvinutá cévní síť. Většinou tedy nejde o nic dědičného. V podstatě je to „závada“, která se může stát komukoli z nás.

Jardovi může pomoci operace v zahraničí

Cévní malformace se u Jardy projevuje jako obrovská boule na pravé ruce, která se neustále zvětšuje a hrozí zde velké riziko protržení. Proto musí být Jarda obzvlášť opatrný, aby se neporanil. Hrozilo by mu totiž vykrvácení. Této boule ho může zbavit jen operace, kterou umí provést pouze experti v Rakousku. Operaci si tedy Jarda musí zaplatit sám. Obnos 800 000 Kč je však nad finanční možnosti jeho jinak sociálně slabé rodiny. Jarda má ještě tři sestry, tatínek pracuje jako zedník a maminka právě ukončila mateřskou dovolenou.

Bohužel operaci je nutné provést, co nejdříve. Jardovi se snaží pomoci i nadace Kolowrátek. V současné době tak Jardovi ještě chybí 300 000 Kč. Podpořit sbírku můžete tak i vy zasláním jakékoliv částky na transparentní účet nadačního fondu Kolowrátek (č. 34393439/0300) či osobně přinést do 9. září peníze do sběrné kasičky v pražské Nákupní galérii Myselbek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám