Hlavní obsah

Časté sledování televize vede u dětí k negativním změnám na mozku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliš časté sledování televize může v negativním smyslu výrazně změnit strukturu dětského mozku. Čím více času děti tráví u televize, tím jsou tyto změny výraznější. Alespoň to tvrdí japonská studie, při níž vědci pozorovali 276 dětí ve věku 5 - 18 let, které sledovaly televizi jednu až čtyři hodiny denně.

Foto: Profimedia.cz

Sledování televize je spjato s neurokognitivním vývojem dětí.

Článek

Z jejich výzkumu jednoznačně vyplynulo, že trávení času u televize vede ke změnám struktury mozku dítěte. Při skenování mozků vědci zjistili, že u dětí, které sledovaly televizi až čtyři hodiny denně, se objevuje v přední části čelního laloku větší množství šedé hmoty, které negativně ovlivňuje verbální inteligenci.

„Šedá mozková hmota se dá přirovnat k tělesné hmotnosti jedince. Příliš velké množství škodí, přičemž na ideálním stavu je nutné efektivně pracovat už od dětství,” vysvětlují pro Daily Mail vědci z Tohoku Univerzity v Sendaie.

Sledování televize je tedy přímo či nepřímo spjato s neurokognitivním vývojem dětí. Rodiče, ale i chůvy by tak měli brát v úvahu tyto skutečnosti a nenechat děti u televize příliš dlouho. Hodina denně by mělo být maximum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám