Hlavní obsah

Tablety a mobily mohou trvale poškodit zdraví dítěte

Novinky, bok

Moderní výpočetní technika a mobilní telefony se stále vyvíjejí, a co bylo aktuální včera, je za pár měsíců starý model. Při rychlosti inovací a nabízeném množství se není čemu divit, že tyto novodobé hračky zasahují do života mnohých lidí, a to i malých dětí. Přitom právě jim může časté hraní s dotykovými mobily či tablety trvale poškodit zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Děti do dvou let věku by podle odborníků vůbec neměly přijít do styku s moderními vymoženostmi, jako jsou tablety či smartphony.

Článek

Různé technické vymoženosti moderní doby zasahují do života každého člověka a také jej ovlivňují. Jakkoli mohou být pro náš život přínosné nebo i potřebné, je třeba zvážit, v jakém rozsahu je vhodné jejich užívání povolit i velmi malým dětem.

Snad žádný rodič nepustí malé dítě k horké varné konvici nebo mu nesvěří klíčky od auta, protože ví, že je to nebezpečné a může to mít velmi vážné následky.

Proti tomu mnohým svým ratolestem (i ve školkovém věku) nejeden rodič bez obav svěří na hraní mobil nebo tablet, často z důvodu, aby se dítě zabavilo. Přitom i jejich časté používání může mít na vývoj a také zdraví dítěte velmi negativní vliv.

Nedostatečně vyvinuté svaly 

Jak varuje Lindsay Marzoliová, dětská vývojová terapeutka z Marylandu, časté hraní na dotykovém mobilu či tabletu může malým dětem poškodit správnou funkčnost prstů a rukou. Čím déle takové přístroje používají, o to výraznější, a hlavně dlouhodobější může poškození být.

Hlavním problémem je, že při manipulaci s dotykovými přístroji dítě využívá pouze některé prsty, a ne celou ruku, čímž dochází k nedostatečnému budování svalové hmoty, která pro ně bude potřebná, a to především při psaní.

„Čím více děti v předškolním věku užívají moderní technologie a omezují klasické aktivity (například malování pastelkami, hraní s kostkami atd.), o to víc mají ochablejší svalovou hmotu na rukou,” vysvětluje Marzoliová pro Daily Mail.

Jak jedním dechem ona i další odborníci dodávají, problém může být také v tom, že uvedené technologie jsou i při rychlosti vývoje stále poměrně nové, a tak není možné s jistotou říci, zda v dlouhodobějším horizontu nebudou mít i nějaký další negativní vliv z hlediska zdraví.

Kolik hodin denně?

Ačkoli i v moderní době existují rodiny, kde nemají ani rodiče, ani děti mobil nebo počítač, stále více je těch, kde na nějakou z takových vymožeností narazíte. Proto pediatři po celém světě rodiče nabádají, aby dbali na to, jak často jejich potomci budou tyto přístroje používat.

Americká pediatrická akademie například doporučila, že předškolní dítě by nemělo trávit s těmito přístroji více než dvě hodiny denně. Děti do dvou let by pak neměly s nimi přijít do styku vůbec. Možná se to zdá jako přehnané, ale průzkumy ukazují, že s těmito technologiemi se již učí zacházet i velmi malé děti.

Veškeré vymoženosti jako televize, mobily či počítače by pak měly mít trvalé místo mimo dětský pokoj.

Moderní technologie versus zdraví do budoucna

Podle průzkumu, který si zadala Abertawe Bro Morgannwg University Health Board z Velké Británie, ohrožuje mladou generaci všude po světě zdravotní časovaná bomba v podobě bolestí krku a zad, které jsou spojeny právě s častým používáním počítačů, hraním videoher a užíváním smartphonů.

Výzkum také ukázal, že téměř tři čtvrtiny britských dětí mladšího školního věku a dvě třetiny studentů středních škol trápila během posledního roku opakovaná bolest zad či krční páteře.

„Moderní životní styl a přístup k technologiím mají jednoznačně škodlivé účinky na dětské pohybové ústrojí. Pokud se tento problém nebude řešit doma, a později pak i ve školách, bude mít velmi negativní zdravotní dopady na naše děti,” vyjádřila obavy fyzioterapeutka Lorna Taylorová.

„Dětem je samozřejmě třeba dopřát i přístup k těmto moderním věcem, ale zároveň je potřeba jim k tomu vštěpovat i dobré návyky v podobě dostatku pohybu a jiných intelektuálních či sportovních činností,” uzavírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám