Hlavní obsah

Častá konzumace hamburgerů vede u dětí k rozvoji astmatu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se všeobecně ví, že smažené pokrmy a jídla z fast foodů nejsou pro děti zrovna vhodným a zdravým řešením, přesto je děti konzumují velmi často. Odborníci nyní přišli s tvrzením, které by mohlo rodiče přimět, aby svým ratolestem přísun těchto nezdravých pokrmů omezili. U dětí, které konzumují hamburgery třikrát týdně a více, je prý mnohem vyšší riziko, že dostanou astma.

Foto: Profimedia.cz

Častá konzumace hamburgerů zvyšuje u dětí riziko astmatu.

Článek

Řečeno přesně podle výsledků studie: u dětí, které jedí hamburgery třikrát týdně a více, je o 42 procent vyšší riziko, že se u nich rozvine astma, oproti ostatním mladistvým, kteří jedí zdravěji.

Vědci z Německa, Španělska a Velké Británie srovnávali data o stravování 50 tisíc dětí ve věku od osmi do 12 let. Třicet tisíc z nich bylo také testováno na různé alergie, uvedl The Daily Telegraph.

Z výsledků studie vyplynulo, že dieta u dětí nemá vliv na výskyt alergií, například na trávy nebo pyly, ale ovlivňuje rozvoj astmatu a sípavého dýchání. U dětí, které často jedí hamburgery, se riziko výskytu zvyšuje o 42 procent. Běžná strava bohatá na maso přitom riziko výskytu nijak nezvyšuje.

Pozitivní vliv ovoce a zeleniny

"Ovoce a zelenina obsahují antioxidanty a další aktivní biologické faktory, které mohou mít pozitivní vliv na omezení výskytu astmatu u mladistvých," uvedli odborníci ve vyjádření pro časopis Thorax.

"Vhodné jsou především druhy bohaté na vitamín C, které přispívají k lepší funkci plic a regulují projevy astmatu. Stručně řečeno, středomořská strava podávaná v dětství může poskytnout ochranu proti astmatu. Konzumace ryb, ovoce a zeleniny se všeobecně doporučuje při prevenci proti kardiovaskulárním chorobám či rakovině," dodávají autoři studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám