Hlavní obsah

Batolata, která koukají do tabletů či mobilů déle než hodinu denně, mají problémy s chováním

Novinky, das

Stále více rodičů se uchyluje k tomu, že dávají své mobily a tablety do rukou batolatům, aby je zabavili. I když jim na nich pouští pohádky či kreativní hry určené pro jejich věk, je dobré hlídat, kolik času s těmito přístroji denně tráví. Jak ukázal nejnovější výzkum finských odborníků zveřejněný v časopise BMJ Open, pokud děti tráví s mobily či tablety více jak hodinu denně, odráží se to velmi negativně na jejich emocích a chování.

Foto: Profimedia.cz

Děti by u obrazovek tabletů či mobilů neměly trávit více než hodinu denně.

Článek

Finští odborníci zanalyzovali data získaná v rámci studie Child-Sleep, která skrz dotazníky monitorovala zdravotní a psychickou pohodu 699 dětí od narození do 5 let věku.

Podle jejich zjištění téměř čtvrtina všech dětí strávila sledováním obrazovek v 18 měsících věku více než jednu hodinu denně, v pěti letech se tak dělo již u 95 % všech dětí, přičemž čas u obrazovek se prodloužil až na průměrných 114 minut denně.

Doporučení odborníků přitom je, aby předškoláci u obrazovek netrávili více jak 60 minut denně. Pokud děti tráví u obrazovek delší čas, mohou se u nich objevit problémy se špatnou koncentrací, impulzivitou, hyperaktivitou či zhoršeným navazováním kontaktů s ostatními dětmi a utvářením přátelských vazeb.

Společné hraní s rodiči nenahradí sebelepší hračka

Děti

Problém odborníci především vidí v tom, že čas u obrazovek jde na úkor času, který by děti měly trávit hraním, interakcemi s rodinou či jinými dětmi a také čtením s rodiči.

Kolik času by měli u obrazovek trávit dospívající?

Jak ukázala nedávná studie amerických vědců ze San Diega, nejšťastnější dospívající jsou pak ti, kteří tráví v digitálním prostředí méně než dvě hodiny denně.

Čím déle se v něm pohybují, tím jsou méně spokojení se svým životem, mají nízkou sebeúctu a necítí se šťastní.

Sociální izolace trápí i teenagery aneb Jak jim pomoci se s ní vyrovnat

Zdraví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám