Hlavní obsah

Až 81 % desetiletých dívek má strach, že ztloustnou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach z obezity, ale také inspirace dokonalými těly v médiích dohání stále mladší dívky k extrémům. A tak dívky, které ještě ani nezačaly dospívat, řeší svou tělesnou i sexuální atraktivitu nejrůznějšími drastickými dietami. Podle britské studie až 80 % desetiletých dívek drželo někdy dietu a 81 procent má strach, aby neztloustlo.

Foto: Profimedia.cz

Stále mladší dívky řeší svůj vzhled a atraktivitu.

Článek

Ze studie dále vyplynulo, že tři ze čtyř dospívajících dívek ve věku 13-17 let popadá úzkost až deprese, když si prohlíží módní časopis. Pouhé tři minuty strávené pohledem na dokonalá těla modelek v nich vyvolávají stud a skutečné zahanbení nad svým vlastním vzhledem.

Podle odborníků to lze přičíst i skutečnosti, že před 20 lety průměrná modelka vážila jen o osm procent méně než průměrná žena. Dnes už modelky váží v průměru o 23 % méně.

Dnešní dívky se tak trápí kvůli svému vzhledu od útlého věku. Dokonce 43 % dívek z první až třetí třídy základní školy touží být štíhlejší. Rodiče tak bojují s dvěma extrémy. Z jedné strany na ně útočí odborné studie, které varují před dětskou obezitou, z druhé strany varování před poruchami příjmu potravy. Najít konsenzus tak není vůbec jednoduché.

Reklama

Související články

Na anorexii umírají i muži

Suchá kůže, pod kterou se rýsují kosti, propadlé tváře, podrážděnost a deprese. To jsou příznaky mentální anorexie, o níž se mluví v souvislosti s vychrtlými...

Výběr článků

Načítám