Hlavní obsah

Antikoncepce a neplodnost? Největší problém je v délce užívání

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormonální antikoncepci jako ochranu před početím užívá až 45 % žen ve věku od 15 do 49 let. Zatímco některé ženy ji užívají dočasně, jiné i více než 10 let. Vysazení pilulek pak nastává až v okamžiku, kdy se rozhodnou otěhotnět. Po třicátém třetím roce však plodnost prudce klesá a mohou se objevit potíže s otěhotněním. Mnozí pak za viníka označují právě antikoncepci, což nemusí být pravda.

Foto: Profimedia.cz

Hormony obsažené v antikoncepci potlačují přirozené děje v organismu.

Článek

„Pokud žena užívá hormonální antikoncepci po většinu svého nejvíce plodného období, a vysazuje až po třicátém nebo pětatřicátém roce, může se stát, že po jejím vysazení má s otěhotněním problémy. Ty ale nejsou způsobeny antikoncepcí jako takovou, ale jsou dány biologicky – tedy čím vyšší věk ženy, tím nižší přirozená plodnost. Ženy navíc často možné problémy s neplodností překryjí právě užíváním antikoncepce a ty se pak znovu objeví až po jejím vysazení. Užívání pilulek tedy případnou poruchu nevyléčí, ale pouze zamaskuje. Pokud má žena před nasazením antikoncepce nepravidelný cyklus, je pravděpodobné, že po vysazení se tento problém znovu objeví,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka brněnské kliniky Repromeda.

I přestože má žena při užívání antikoncepce cyklus naprosto pravidelný, jedná se pouze o tzv. pseudomenstruaci, která je vyvolána několikadenní pauzou v užívání pilulek a poklesem hormonů.

Je nutné si tedy uvědomit, že hormony obsažené v antikoncepci potlačují přirozené děje v organismu. Obsahují estrogen a progesteron, které zabraňují uzrávání vajíček a jejich následnému uvolnění. Současně s tím zůstává také nízká děložní sliznice, protože se tělo nepřipravuje na možné usídlení embrya. Jejich dlouhodobé užívání tedy svým způsobem „vymaže“ přirozené cyklické procesy, které u ženy běžně probíhají, a organismus se pak z takového stavu může delší dobu probírat, než se opět ocitne v hormonální rovnováze.

Ideální čas na vysazení antikoncepce

Pokud plánujete miminko, je dobré přestat brát antikoncepci do třiceti let věku. Navrácení k normálnímu cyklu pak bude rychlejší než při vysazení léků v pozdějším čase. Bohužel někde vše může trvat i mnohem déle. „Potlačení ovulace prostřednictvím hormonální antikoncepce není nevratný proces, ve většině případů se cyklus vrátí zpět do normálu bez dlouhotrvajících obtíží s otěhotněním a 80 % párů počne dítě do jednoho roku od vysazení antikoncepce.

Pokud však ani po roce snažení k otěhotnění nedojde, je namístě kontaktovat lékaře a navštívit centrum reprodukční medicíny. Záleží ale také na věku ženy. Jestliže je starší 33 let, je vhodné se nechat vyšetřit již po šesti měsících snahy,“ upozorňuje lékařka Kateřina Veselá.

Kromě věku, který způsobuje pokles kvality i kvantity vajíček, ovlivňují ženskou plodnost i další faktory, a to zejména kouření a vyšší index tělesné hmotnosti (BMI). U ženy s nadváhou totiž klesá počet vajíček výrazně rychleji než u žen s normální váhou.

Někdy za problémy mohou stát i nemoci související s reprodukčním zdravím. „Nejčastěji se jedná o endometriózu, při níž vzniká v dutině břišní chronický zánět, který může být doprovázen zjizvením a srůsty ve vejcovodech. Ty se pak stávají neprostupnými a brání kontaktu spermie a vajíčka. Tělo také vytváří více bílých krvinek, které mohou likvidovat spermie. Přičemž endometroidní cysty ve vaječnících zase utlačují tkáň vaječníku a brání ovulaci nebo ničí zásobu vajíček. Zhoršena může být i kvalita děložní sliznice,” uzavírá téma MUDr. Jan Štelcl, vedoucí lékař pražského Institutu reprodukční medicíny Unica.

Reklama

Výběr článků

Načítám