Hlavní obsah

Kosmetika s ftaláty a parabeny může u dívek uspíšit pubertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používání drogistických a kosmetických výrobků, které obsahují ftaláty a parabeny, může u dívek uspíšit nástup puberty. K tomuto závěru dospěli vědci z americké Kalifornské univerzity, podle nichž tyto chemikálie ovlivňují hormonální signály v těle a urychlují růst a zrání. Dřívější pubertu vědci zaznamenali i u dívek, jejichž matky kosmetiku s těmito chemikáliemi používaly během těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Některé chemikálie ovlivňují hormonální signály v těle a urychlují růst a zrání.

Článek

„Našli jsme důkazy, že některé chemické látky hojně používané při výrobě kosmetických přípravků souvisejí s dřívějším nástupem puberty,“ uvedla Kim Harleyová, která výzkum řídila. Studii zveřejnil ve svém nejnovějším vydání britský odborný magazín Human Reproduction.

Podle Harleyové k dřívější pubertě přispívají zejména dvě látky – diethyl ftalátu, často používaný v parfémech a deodorantech, a triklosan, který je jako antibakteriální látka přítomen v některých mýdlech nebo zubních pastách. Vědci zjistili, že pokud těhotné ženy vykazují vysoké hladiny těchto látek během gravidity, přijdou jejich děti do puberty dříve. Konkrétně každé zdvojnásobení hladiny těchto látek v moči znamená nástup puberty o měsíc dříve.

Také devítileté dívky, které měly při měření zvýšené hladiny parabenů, zastihla puberta dříve než jejich vrstevnice, které měly hladiny nižší.

Studie se zúčastnilo 388 dětí a jejich matek, které se do dlouhodobého výzkumu zapojily už v letech 1999 a 2000.

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Jak na vulgarismy u dětí

Jazyk teenagerů, chlapců obzvlášť, je velmi často obohacen o vulgarismy, hrubší chování, lehkou míru agresivity, vzdor, odmítání názorů rodičů. Je to jejich...

Výběr článků

Načítám