Hlavní obsah

Podívejte se s námi, jak se operují ještě nenarozená miminka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operace přímo v děloze matky v časných fázích těhotenství byly ještě v nedávné době nemyslitelné. Pokrok v medicíně je ale tak obrovský, že lékaři svou naprosto precizní prací dokážou zachránit plod v těle matky, a dovést tak těhotenství ke zdárnému konci. Tyto unikátní operace provádí jen několik klinik na světě – a jednou z nich je Ústav pro matku a dítě v Praze-Podolí. Do dnešního dne se zde provedlo více než 130 takových zásahů.

Nitroděložní operaceVideo: Novinky

 
Článek

K nejčastějším výkonům, které se v Podolí provádějí, je tzv. laserová ablace placentárních cévních spojek. Jedná se o nitroděložní operaci, jejímž cílem je přerušení cévních spojek na placentě mezi jednovaječnými dvojčaty pomocí laserového paprsku. Tyto spoje jsou podstatou transfuzního syndromu, kdy dochází k přesunu neboli transfuzi krve od jednoho dvojčete (dárce) ke druhému (příjemce). Výsledkem pak je, že jeden z plodů je dehydratovaný a druhý oběhově přetížený. Tato situace se vyskytuje nejčastěji ve druhém trimestru, velmi často v době na hranici životaschopnosti těchto dětí. Tým ve složení doc. MUDr. Ladislav Krofta, CSc., MUDr. Lubomír Hašlík, MUDr. Jiří Vojtěch, MUDr. Petra Hanulíková a MUDr. Radovan Poc, včetně týmu neonatologů pod vedením prof. MUDr. Zbyňka Straňáka, tak do této doby provedl 72 operací.

Častou operací je i tzv. bipolární okluze pupečníku. „Jedná se o výkon, kdy jsme nuceni uzavřít tok v pupečníku u jednoho z plodů z jednovaječných dvojčat. Děje se tak u dětí, jež mají vrozenou vadu neslučitelnou se životem, těžkou poruchu růstu nebo jinou závažnou diagnózu, která ohrožuje celé těhotenství. Pomocí tenkého nástroje se většinou ve druhém trimestru pod kontrolou ultrazvuku pupečník uzavře. Pravděpodobnost přežití druhého dítěte je pak 93 %,“ vysvětluje pro Novinky.cz MUDr. Petra Hanulíková.

K dalším prováděným operacím patří například zákroky při uzavření nebo zúžení močové trubice dítěte, bez které by mu postupně selhávaly ledviny, dále řešení vzácnějších vrozených vývojových vad včetně nitrobřišní operace brániční kýly, která se provádí u dětí, kterým nedorostla bránice.

Jak takové operace probíhají, uvidíte i v přiloženém videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám