Hlavní obsah

Poradna: Vyroste ze syna správný muž, pokud ho nevychovává jeho otec?

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Otec je zvláště pro chlapce významným vzorem k napodobení. Je jakýmsi prototypem správného muže, minimálně do té doby, než se syn zhlédne v Supermanovi. Pokud jej ale dítě z nějakého důvodu nemá, pak si obvykle samo začne hledat svůj mužský vzor v sociálním prostředí, kde žije. Velmi poté záleží na samotné matce, zda ho v jeho hledání podpoří, nebo mu bude stát v cestě.

Foto: Profimedia.cz

I mluvením o mužích mohou matky vytvářet u synů představu, jak se má muž chovat.

Článek
Dobrý den, stále častěji ze všech možných zdrojů slyším, že pokud se nebude synovi věnovat jeho otec, nevyroste z něj správný muž. Mému synovi bude v září letošního roku šest let. Jeho otec zemřel při autonehodě, když mu byly dva roky. Jediný, kdo mi pomáhá, tedy i s výchovou, je moje matka, žádný muž do jeho výchovy nezasahuje, neboť nemáme v rodině žádného, který by měl zájem. Znamená to tedy, že můj syn nebude „správným mužem“?

Dobrý den, pro výchovu i vztah s vaším synem je moc důležité, že se zajímáte a zjišťujete informace. Pokud byste zůstala v přesvědčení, že nejste schopna vychovat ze syna muže, tak by to rozhodně vašemu vzájemnému vztahu se synem ani jemu neprospělo. Znám mnoho maminek, které podlehly tomuto přesvědčení, a vytvořily si tak na sebe při shánění tatínka obrovský tlak.

Je důležité vycházet ze situace, která je a netrápit se něčím, co teď není.

1. Je důležité, aby měl syn možnost potkávat se s oběma rolemi

Mateřskou rolí – jemnější, starostlivou, někdy nedůslednou, ochraňující, více se bojící, mazlící.

Otcovskou rolí – povzbuzující, vyžadující dodržení pravidel, dobrodružnou, nekompromisní, posouvající k rizikům, umožňující prožít důsledky svých činů.

Možná budete částečně zastávat obě, a je proto důležité, abyste je uměla u sebe rozlišit, a tím byla pro syna transparentní. Která role je vám bližší, se kterou se více ztotožňujete? V té buďte pro syna k dispozici častěji, o ostatní se postará syn. Netlačte sama sebe do role, ve které vám není dobře. Syn to stejně pozná.

2. Vzorem pro syna jste zatím vy a babička

Riziko bych viděla pouze v okamžiku, pokud byste byly obě dvě extrémně pečující a ochraňující. Přemýšlely jste o chlapci, že ho chcete před vším ochránit, a umetaly mu cestičky před nepohodou.

Pokud však budete syna vychovávat k tomu, aby jednou mohl žít svůj samostatný spokojený život, a přirozeně ho budete v životních situacích otužovat, aby si pak uměl poradit sám, vychováte fajn kluka, který se o sebe zodpovědně postará.

3. Syn si bude postupně sám vyhledávat mužské vzory

Například se mu zalíbí nějaký sport a mužským vzorem pro něj může být trenér nebo nějaký učitel, vedoucí skautu, táta kamaráda. Synovi je teprve šest let, tohle všechno postupně začíná. Má s vámi vybudovanou pevnou vazbu, teď se od vás bude postupně až do své dospělosti pomalu odpoutávat.

Ještě je malý, ale v období kolem 15 let je důležitý vývojový mezník, kdy ho nesmíte svou starostlivostí poutat k sobě. Pokud budete věřit sobě jako mámě, že poskytujete synovi pestrou výchovu s nastavenými hranicemi, určitou důsledností a laskavou podporou, aby mohl osobnostně růst a překonávat překážky, tak věřte, že syn to zvládne.

4. I když táta syna není v jeho životě fyzicky přítomen, jeho role žije ve slovech

Na to nezapomeňte! I mluvením o mužích vytváříte u syna představu, jak se má muž chovat. Bude si hodně všímat, jak se muži chovají k vám. Jak s nimi a o nich mluvíte. Pokud od vás bude slyšet pozitivní slova o mužích, mnohem lépe se mu bude s mužskou rolí ztotožňovat.

Pokud si povídáte o otci chlapce, pomáháte mu vytvářet představu o otcovské roli. „V této situaci by se táta zachoval takto….určitě by pomohl babičce….líbilo se mi, když mi pomáhal, když zastal tuhle práci...když si s eebou hrál apod.”

5. Vzpomeňte si na své vzory

Zažila jste vy sama ve výchově mužský vzor? Pokud od táty, co ho charakterizovalo? Co se vám v jeho výchově líbilo? Zkuste si vzpomenout. Vaše zkušenosti se budou odrážet při vaší výchově.

6. Časem se může objevit další muž

Je možné, že se i ve vašem životě objeví časem muž a postupně bude vzorem i synovi. Vytvoříte si s ním vztah ne proto, že potřebujete pro svého syna mužský vzor, ale protože sama budete cítit, že dozrál čas žít i partnerský život, nejen ten rodičovský.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám