Hlavní obsah

Při odchodu z dětského domova stačila jedna půjčka, aby se muž dostal do dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr (35) se po odchodu z dětského domova snažil zapojit do běžného života dospělých lidí. Bohužel v té době netušil, jaké nástrahy a lákadla na něj čekají v podobě půjček, zboží na splátky nebo dokonce kamarádů, kteří chtěli využít jeho neznalosti v běžném dospělém životě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Chybu udělal hned na počátku, kdy podlehl touze vlastnit svůj první mobilní telefon. V té době neměl žádné větší úspory, a proto si ho zakoupil na splátky. Zprvu splátky 600 Kč měsíčně probíhaly velmi dobře, proto neváhal a vzal si další půjčku na 50 tisíc od banky, tentokrát na pokrytí nájmu a vybavení bytu.

Problém ale nastal velmi záhy, a to v okamžiku, kdy ztratil práci a zároveň mu od majitele bytu nebyla prodloužena nájemní smlouva a Petr musel měnit bydlení. Kvůli finanční tísni se tak rozhodl pro další půjčku, která by řešila jeho aktuální stav. Bohužel se jednalo o půjčku nebankovní, která byla sice dostupnější, ale s mnohem vyššími úroky. Začal kolotoč, ze kterého nešlo vyskočit, problémy se na sebe nabalovaly. Půjčky zachraňoval dalšími půjčkami, běžné věci neplatil. Vše vygradovalo exekucí, nejprve na účet a později i na plat.

Tenkrát Petrovi chyběl někdo, o koho by se mohl opřít a kdo by mu vše vysvětlil a poradil, jakým způsobem situaci řešit. Veškeré starosti si navíc nechával pro sebe a ani se nesnažil vyhledat odbornou pomoc. Všem doporučeným dopisům a výzvám se vyhýbal ze strachu, že nebude schopný celou situaci řešit. V té době již dlužil 300 tisíc korun.

Nakonec mu pomohla nová práce a pravidelný příjem. Dnes je díky této práci jeho situace na velmi dobré cestě a dluh má již skoro splacený. V mnoha věcech mu pomohli i kolegové z práce a kamarádi, kteří mu vždy ochotně poradili a věci, kterým nerozuměl, vysvětlili. Petr si i díky tomu vybudoval ve svém zaměstnání dobré postavení a začal dělat vše pro to, aby jeho závazky byly vyřešeny. Zároveň se snaží své zkušenosti předávat dál a varovat ostatní před nástrahami a lákadly běžného dospělého života.

Právní minimum

Petrův příběh není ojedinělý. Kvůli neznalosti se do finančních problémů dostává velké množství mladých lidí odcházejících z dětských domovů. I proto vznikla v rámci projektu To dáš! metodická příručka – Právní minimum pro uchazeče o zaměstnání a zaměstnavatele, ve které jsou přehledně shrnuta hlavní témata, která se týkají zaměstnání, nebezpečí exekucí a půjček.

Projekt vznikl v rámci mezinárodní iniciativy Youth Empowered, kterou do České republiky ve spolupráci se strategickým partnerem, Nadací Terezy Maxové dětem, přináší společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám