Hlavní obsah

Proč je v těhotenství důležitá důkladná péče o zuby

Novinky, das

Těhotenství patří v životě ženy mezi nejkrásnější období. Je to ale také čas, kdy žena musí víc přemýšlet i o svém zdraví, jelikož svým chováním ovlivňuje nejen sebe, ale i vývoj plodu. A to se týká i péče o zuby a dásně.

Foto: Profimedia.cz

Zuby by se měly čistit dvakrát denně, vždy minimálně dvě minuty.

Článek

Během těhotenství je ženský organismus ovlivněn výraznými hormonálními změnami, které zvyšují riziko onemocnění dásní.

„Zvýšení hladiny hormonů estrogenu a progesteronu ale také může vést ke zvýšenému počtu parodontálních bakterií. Tyto bakterie se mohou dostat do krevního řečiště ženy a skrz něj přes placentu k plodu. Zde mohou způsobit zánětlivé reakce, které představují pro plod velkou stresovou zátěž,” upozorňují odborníci na dentální hygienu ze společnosti Oral B.

Změny na dásních jsou přitom nejvýraznější mezi druhým a osmým měsícem. Měnící se hladiny hormonů způsobují, že jsou dásně mnohem citlivější vůči škodlivému plaku. Pokud již máte příznaky onemocnění dásní, pak se váš stav v těhotenství může výrazně zhoršit.

„Zánět dásní a zvýšenou kazivost ale také může ovlivnit pokles pH v ústech způsobený zvýšeným dávivým reflexem a častějším zvracením,” vysvětluje dentální hygienistka Adéla Michalčaková z Dental Office H33.

Gingivitida neboli první stupeň zánětu dásní trápí 60-75 % těhotných žen.

Právě proto je v tomto období nutné věnovat zvýšenou pozornost domácí péči o chrup. Každá těhotná žena by také měla 2x během těhotenství navštívit svého zubního lékaře a podstoupit dentální hygienu.

Infekce mohou způsobit následující komplikace v těhotenství
Potrat
Předčasný porod
Zpomalení růstu/vývinu plodu

Jak by měla vypadat správná péče o chrup

V těhotenství by se zuby měly čistit dvakrát denně, vždy minimálně dvě minuty.

„Doporučuje se kartáček s měkkými vlákny. Dále je potřeba zvolit správnou velikost mezizubních kartáčků případně volit dentální nit. Se správnou technikou čištění a výběrem pomůcek vám pomůže dentální hygienistka,” radí Michalčaková.

V těhotenství postačí běžná zubní pasta a ústní voda. V případě zánětů dásní se může doporučit pasta či ústní voda, které podpoří lepší regeneraci dásní při již vzniklém zánětu.

Amalgámové výplně by se u těhotných již neměly používat

Od 1. července 2018 by podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady již neměly být používány u těhotných a kojících žen amalgámové výplně, s výjimkou případů, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb dotčeného pacienta.

Již nyní tak zdravotní pojišťovny místo amalgámu proplácejí těhotným a kojícím ženám skloionomerní cement. Není-li použití skloionomerního cementu možné z hlediska zdravotního stavu pojištěnce, je hrazena výplň z dózovaného amalgámu.

„Materiálů, jimiž je možno ošetřit zubní kaz, je tedy více. Záleží na tom, co pacientovi lékař doporučí a co si pacient vybere, třeba i s ohledem na cenu. Připomínáme, že lékař, který má smlouvu s pacientovou pojišťovnou, je povinen vždy nabídnout ošetření, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,” upozorňuje vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP Mgr. Oldřich Tichý.

Myslete i na chrup svých dětí, dbejte na stravu bohatou na vápník 

Mléčné zuby se dětem vyvíjí, než se narodí. Speciálně důležitým obdobím pro vývoj zubů je šestý až osmý týden těhotenství. Maminky by tedy neměly zapomínat především v tomto období zařadit do svého jídelníčku potraviny bohaté na vápník.

„Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství např. ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může ovlivnit i náchylnost k zubnímu kazu u dětí,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. a dodává: „Dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství tedy snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“

Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám