Hlavní obsah

Nadměrné množství cukru ve stravě těhotných zvyšuje riziko astmatu

Novinky, jdu

Konzumace sladkého jídla během těhotenství zvyšuje u dětí riziko onemocnění astmatem. Podle vědců velké množství fruktózy a jiných cukrů ve stravě ohrožuje a poškozuje plíce nenarozeného dítěte, a tudíž zvyšuje možnost propuknutí průduškového astmatu po narození. Naopak, co cukr neovlivňuje, je náchylnost dítěte k ekzémům či senné rýmě.

Foto: Profimedia.cz

Konzumace nadměrného množství cukru během těhotenství může podle vědců zvyšovat riziko výskytu astmatu u narozených dětí.

Článek

Astma je chronické onemocnění, při kterém vznikají záněty dýchacích cest. U přibližně poloviny astmatiků jsou spouštěčem alergeny jako prachoví roztoči, zvířecí chlupy nebo pyl.

Tým složený z výzkumníků z Bristolské univerzity a Univerzity královny Marie v Londýně využil dat devíti tisíc párů očekávajících potomka, která se zaměřovala na existenci spojení mezi konzumací sladkého během těhotenství a následného propuknutí alergií a astmatu u narozených dětí.

Z jejich zjištění vyplynulo, že se u matek s větším příjmem cukru zvyšuje riziko propuknutí astmatu po narození dítěte až dvojnásobě. Po porodu už ale vyšší příjem cukru nehraje žádnou roli. Vědci tedy předpokládají, že náchylnost k poškození plic s následným vznikem astmatu je největší právě během vývoje plodu v děloze.

Hlavní důvod spatřují v tom, že velké množství cukru způsobuje u ještě nenarozených dětí záněty dýchacích cest, které zvyšují riziko propuknutí průduškového astmatu.

Podle Daily Mailu výskyt průduškového astmatu u dětí v posledních desetiletích významně narůstal, stejně tak jako konzumace cukru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám