Hlavní obsah

Z onkologických onemocnění se vyléčí čtyři z pěti dětí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice každoročně onemocní rakovinou okolo 350 dětí. Naštěstí díky moderní medicíně dokážou lékaři čtyřem z pěti dětí pomoci a zcela je vyléčit, i když ne vždy naprosto bez následků. V oblasti léčby dětských pacientů je tedy stále co zlepšovat.

Foto: Profimedia.cz

Každoročně onemocní rakovinou okolo 350 dětí.

Článek

„Zatímco v 60. letech se vyléčila pouze tři procenta dětských onkologických pacientů, dnes dosahuje úspěšnost u většiny typů nádorů 80 procent i více. U čtyř z pěti dětí tak dochází k vyléčení. Ale ani tyto děti ještě nemají zcela vyhráno. Podle různých zdrojů trpí v Evropě mezi dvaceti a čtyřiceti procenty bývalých dětských onkologických pacientů pozdními následky léčby,” vysvětluje dětská onkoložka MUDr. Lucie Hrdličková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole.

Dětská onkologie se přitom od léčby dospělých v mnoha ohledech liší. Děti nejčastěji trpí jinými typy nádorů než dospělí. Na prvních místech se objevují leukémie, nádory mozku a míchy a nádory vycházející z mízního systému.

U dospělých mužů vedou nádory plic a následně nádory prostaty, u žen nádory prsu. Obecně jsou časté nádory trávicího ústrojí (z hlediska incidence rakoviny tlustého střeva má Česká republika prvenství v Evropě) či kožní melanomy. Zatímco vznik řady nádorů u dospělých mívá přímou souvislost s životním stylem, u dětí jsou většinou přítomny genetické předpoklady.

Mnohdy chybí léky určené přímo pro děti

Jelikož u dětí dochází k onkologickému onemocnění vcelku vzácně, je velmi problematický i vývoj nových léků. Ne vždy jde o peníze. Dost často jednoduše nelze provádět v dostatečné míře potřebná klinická hodnocení.

„Ta jsou však nezbytná pro zdárný vývoj nových léků. Nedostatek informací o vlivu léků na vývojově, fyzicky i psychicky zcela odlišné pacienty může vést k vystavení dětských pacientů nepředpokládaným vedlejším účinkům,“ upozorňuje Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Lékaři tak v případě neexistence léku schváleného pro děti někdy sahají k lékům pro dospělé, mimo oficiální indikaci (jde o použití takzvaně off-label). Není to nic nelegálního, ale samozřejmě nejde o ideální stav. Lékař je tím také nucen vzít odpovědnost za případné potíže na sebe.

Proto se i mnozí odborníci snaží o vytvoření celoevropské sítě pro klinická hodnocení léčiv pro děti.

Den dětské onkologie

V sobotu 18. února proběhne v Praze třetí ročník projektu Den dětské onkologie, který si kromě kulturního zážitku klade za cíl šířit povědomí o problematice dětské onkologie mezi širokou veřejností, bořit mýty a hluboce zažité předsudky o dětských onkologických pacientech, vzdát hold těm, kteří s onemocněním úspěšně bojovali, a vzpomenout na ty, kteří mu bohužel podlehli. V neposlední řadě chce projekt informovat veřejnost o pokroku v léčbě nádorů u dětí a zdůrazňovat potřebu včasného vyhledání lékařské péče v případě varovných příznaků.

Akce proběhne od 14 hodin v Praze v okolí Národního divadla. Návštěvníci si například budou moci vyzkoušet zcela unikátní hru z dílny umělecké skupiny 3dsense, která využívá prvků virtuální reality a je inspirovaná bojem s nádorovým bujením v lidském mozku. Od 16:00 hodin se uskuteční odborná beseda s lékaři Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol a bývalými pacienty, kteří pohovoří o svých zkušenostech z léčby. Na besedu jsou srdečně zváni všichni zájemci z řad široké veřejnosti.

Na počest onkologicky nemocných dětských pacientů se opět uskuteční lampiónový průvod, který se vydá od Národního divadla směrem na Václavské náměstí v 18:00 hodin. Právě na Václavském náměstí bude celý program zakončen. V 19:00 hodin zde proběhne galakoncert hvězd, na kterém vystoupí Ewa Farna, Tomáš Klus, BeatSoicy a Eva Burešová.

Více informací o akci na www.dendetskeonkologie.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám