Hlavní obsah

Dívka odmítala naslouchátko, její matka z něj udělala módní doplněk

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletá Jaime se narodila téměř hluchá. Velmi brzy po narození dostala naslouchátko, které v jejím životě hraje důležitou roli při komunikaci s ostatními. Jenomže malá holčička nechápala, proč ho musí nosit, a stále ho sundávala. Mamince holčičky se z jejího handicapu nakonec podařilo udělat přednost, která nyní pomáhá stejně postiženým dětem i jejich rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Jaime už nosí naslouchátko ráda. Mamince pomáhá vybírat design.

Článek

Jaime Plikshové z Austrálie byla hluchota diagnostikována nedlouho po porodu. Že miminko nereaguje na zvuk, si všimli rodiče. Test později potvrdil hlubokou ztrátu sluchu v levém a hlubokou až těžkou ztrátu sluchu na pravém uchu.

Nedalo se nic dělat a holčička musela začít nosit naslouchátko. Když jí ale začaly růst zuby, naslouchátko často z ucha sundávala a žvýkala ho.

Okrasná čelenka 

Maminka dívky tak vymýšlela způsob, jak přesvědčit dceru, aby si zařízení nesundávala. Proto se rozhodla strojek přizpůsobit obrazu svému tak, aby jej dívka nosila s oblibou a nevnímala ho jako trest. K tomu všemu jí stačila čelenka, kterou připevnila k naslouchátku. Čelenky začala vyrábět, když byly holčičce pouhé tři měsíce.

Svoje výtvory sdílela přes sociální sítě a brzy se o její kreativní nápady zajímali i rodiče podobně postižených dětí.

„Čelenky s mašličkami jsem brzy vyráběla nejen pro Jaime, ale i pro její kamarády, kteří trpí stejnou diagnózou,“ řekla Dailymailu devětadvacetiletá maminka Lisa.

Foto: Profimedia.cz

Maminka dívky na přístoj lepí barevné kamínky a zdobí je náušnicemi.

To, co nejdřív začalo jako malá pomůcka, se brzy rozjelo ve smysluplný byznys. Lisa začala čelenky prodávat na internetu. Jen za srpen tohoto roku si u ní vyzdobené naslouchátko objednalo více než 200 lidí.

Holčičí zdobení

Postupem času, jak holčička rostla a dosáhla vhodného věku, jí byl voperován kochleární implantát. Ani to ale kreativní matku nezastavilo a pro svou dceru i tak vymýšlí stále nové, líbivé designy, aby se za nošení přístroje nemusela stydět.

„Malé děti stále něco zkoumají a Jaime nejdřív vnímala kochleární implantát spíše jako hračku.“ Matka se proto snažila najít nějakou šikovnou pomůcku, která by jí pomohla dcerku odnaučit, aby přístroj sundávala a dotýkala se ho. Nakonec dívku přiměla, aby jej nosila s nadšením.

„Jaime mi strašně ráda pomáhá s výběrem nejrůznějších látek a stylů čelenek. Má taky nejrůznější požadavky. Přece jen je to dívka, takže se jí nejvíce líbí všechno růžové a třpytivé,“ svěřila se Lisa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám