Hlavní obsah

Nejčastější důvody, proč mladiství konzumují alkohol

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je pití alkoholických nápojů oficiálně povoleno až od plnoletosti, sahají po něm někdy i děti. Na důvody, proč mladiství konzumují alkohol, se zaměřili odborníci ze Sociologického ústavu Akademie věd. Je jich hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Tolerance ke konzumaci alkoholu je mezi mladistvými vysoká.

Článek

Nátlak okolí

Mnoho mladých čelí skrytému nátlaku okolí, které je k pití pobízí. „Ten, kdo nepije, je out a mimo. Na někoho, kdo si za celý večer nic nedá, ostatní koukají skrz prsty,“ popisuje své zkušenosti osmnáctiletá Marie. Tolerance ke konzumaci alkoholu je mezi mladistvými vysoká. „U mladých lidí je pití alkoholu ve většině skupin vnímáno jako standard, naopak nepít vyžaduje vytváření strategií jeho odmítání,“ potvrzuje závěry studie vedoucí projektového týmu Martin Buchtík.

Kolektivní pití

Alkohol většinou vnímají pouze jako doplněk jiných aktivit či jako „mazivo“ k rozproudění zábavy. Někteří pijí, protože chtějí získat nové zážitky či ztratit zábrany. „Díky alkoholu neřešíte tolik věcí. Navíc jste mnohem odvážnější, více si dovolíte,“ myslí si sedmnáctiletá Gina.

Řešení problémů

Své problémy alkoholem mírní spíše dívky. „Když jsem smutná, mám trápení a nevím, jak dál, díky alkoholu na své trable zapomenu. Alespoň na chvíli,“ svěřuje se v rámci studie šestnáctiletá Anna. Druhým dechem však dívky dodávají, že jsou si vědomy toho, že alkohol jejich problémy nevyřeší. Jedním z nejčastějších důvodů, proč pijí chlapci, je hlavně touha okusit něco zakázaného.

Snadná dostupnost

Přestože jsou nealkoholické nápoje často dražší než některý alkohol, nízká cena není jediným důvodem. Ve většině případů rozhoduje chuť a pak snadný přístup k alkoholu. Většinou alkohol nezletilým obstarají plnoletí kamarádi. Pokud mladiství vypadají starší, než ve skutečnosti jsou, nemají se sháněním alkoholu příliš velký problém. Mnohdy si vytipují místa, kde jim alkohol prodají, aniž by se jich kdokoliv zeptal na věk. Patří mezi ně večerky a menší obchody.

„Mě všichni tipují na víc, takže se mě na věk u pokladny ani neptají,“ uvádí v průzkumu sedmnáctiletá Bára. Pokud však přeci jen hrozí, že by prodavačka mohla mít o plnoletosti zákazníka pochyby, mají mladí své strategie: „Už několikrát jsme se s partou u kasy bavili o tom, že maturita už je konečně za námi. Když nezabere ani tohle, pak pomůže řasenka,“ směje se Barbora.

Nejčastější důvody abstinence mladistvých
Jako nejčastější důvod dospívající, kteří nepijí alkohol, uvádějí, že nechtějí ztratit sebekontrolu. Někomu alkohol nechutná, pro některé je směrodatný postoj rodičů či partnera, kteří si to nepřejí. V neposlední řadě si i sami mladiství uvědomují dopad pití alkoholu na zdraví. Abstinence začíná být pro mladistvé pomalu normální, přispívá k tomu i trend zdravého životního stylu. Z průzkumu fóra Pij s rozumem vyplývá, že ve věkové kategorii 15 až 18 let přibližně třetina respondentů alkohol nekonzumuje vůbec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám