Hlavní obsah

Porucha NDD aneb Když dětem chybí kontakt s přírodou

Novinky, Dana Sokolová

Děti v západním světě obrovským tempem ztrácejí kontakt s přírodou, což se odráží nejen na jejich zdraví, vzdělání, ale i sociální interakci. Odborná veřejnost má již pro tyto děti a jejich diagnózu i pojmenování - tzv. NDD (Nature Deficit Disorder) neboli Poškození způsobené nedostatkem přírody.

Foto: Profimedia.cz

Vypustit dítě bez dozoru do lesa? Dnes pro mnohé rodiče nemyslitelné.

Článek

Děti dnes samy neznají les, který mají ve své blízkosti, a když už tam občas zajdou, pak výhradně pod dozorem dospělých. Pomalu tak už ani neznají, co je to odřít si koleno, poškrábat se o větve, roztrhnout si triko či přijít domů promáčený a zablácený.

Strach rodičů a výdobytky moderní doby děti ochuzují o spontánní hry bez dozoru, které jim dodávají zkušenosti i sociální interakci.

V důsledku toho všeho tak častěji u dětí dochází k poruchám pozornosti, koncentrace, k agresivitě či přehnané úzkosti pramenící z nízké odolnosti. Často jsou ruku v ruce tyto problémy doprovázeny nadváhou či svalovou slabostí.

Mění pohled na svět

„Lidé si neuvědomují, že přirozeně žít nelze dle návodu k použití. Ty vás nikdy nenaučí používat svou tvůrčí fantazii. Když budete v devíti letech s kamarády stavět doupě, naučíte se týmové práci zcela přirozeně. Naučíte se nad věcmi přemýšlet, pokud nebudete s něčím souhlasit, budete moc ostatní přesvědčit svými argumenty a společně vše vyřešit,” vysvětluje pro BBC přírodovědec Stephen Moss.

Dnešní děti toto všechno postrádají. Přehnaný dohled rodičů poškozuje jejich schopnost učit se ze zkušeností. A odtržením od přírody u nich navíc dochází k nižšímu využívání smyslů a k vyšší míře fyzického i duševního onemocnění.

Mnohé obavy rodičů jsou přitom zbytečné. Ze statistik jasně vyplývá, že například se sexuální obtěžováním se děti mnohem častěji setkají v domácnostech, než v parku či v lese. Stejně tak je tomu u úrazů. K závažnějším úrazům dochází častěji u dětí, které jsou od útlého dětství příliš chráněny a jsou motoricky méně zdatné.

Jediné, v čem je skutečný rozdíl od doby před třiceti lety, je mnohonásobně větší provoz na silnicích. Zde jsou obavy a zvýšená opatrnost na místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Co vám děti vzkazují skrz svá selfie

Fenomén selfie zcela pohlcuje sociální sítě. Focení na dovolené, výletech, při zážitcích, cvičení, jídle, s domácími mazlíčky je dnes zcela běžná záležitost....

Kolik pohybu děti opravdu potřebují

Odborníci neustále varují před rostoucím počtem obézních dětí v naší populaci. Podle statistik má jedno z pěti evropských dětí buď nadváhu, nebo je rovnou...

Výběr článků

Načítám