Hlavní obsah

Pro typické chování novopečených matek existuje vědecké vysvětlení

Novinky, bok

Narození dítěte je pro ženu velkou životní změnou. S novým členem rodiny se dostavují i nové a neznámé pocity, které podle nezúčastněných pozorovatelů mohou hraničit až s psychickou poruchou. Neustálé pusinkování, mazlení a podobné chování v blízkosti dítěte není ale podle vědců nic nezvyklého. Za všechno může specifická vůně novorozenců, která je pro matky doslova návyková.

Foto: Profimedia.cz

Vůně miminek je jedním z důvodů, proč se mnohé matky nemohou od svých dětí odtrhnout.

Článek

Jak je možné, že se racionálně uvažující žena promění po narození dítěte v naprosto jinou osobnost, která má plnou hlavu dítěte a jako by ztratila schopnost normálně uvažovat? To jsou jen některé z otázek, které vyjadřuje okolí vůči novopečeným matkám.

Možná to znáte z vlastních zkušeností sami nebo máte podobné zážitky z návštěvy u přátel. Přijdete k novopečené mamince seznámit se s jejím potomkem a z jejích úst se linou směrem k dítěti věty typu „Nejraději bych tě snědla.”, „Jsi to nejsladší miminko na světě.”, „Spapám ti všechny prstíky.” a podobně, variant je nespočet, uvádí Dailymail.

Takové chování, ať už přijde komukoli více či méně podivné, je ale podle vědců zcela normální. A také je poměrně logické, proč ho mnohé ženy interpretují ve spojitosti s jídlem. Vědci z Montrealské univerzity zjistili, že vůně novorozených dětí a kojenců spouští u matek fyziologické reakce podobné těm, které mají hladovějící lidé spojené s vidinou chutného jídla.

Evoluční pouto 

„Chuťové” asociace v blízkosti malého dítěte jsou podle odborníků běžnou součástí evolučního mechanismu, který zajišťuje pouto mezi matkami a jejich potomky a je důležitý pro přežití. K tomu běžně patří i neustálé doteky nebo mazlení s dítětem.

Foto: Profimedia.cz

Mazlení, pusinkování, ´okusování´ a jiné něžnosti nejsou známkou psychických změn, jedná se z vědeckého hlediska o běžný evoluční mechanismus.

Studie provedená v roce 2013 pak prokázala, že blízkost malého člena rodiny je pro matky doslova návyková. Vůně novorozence u nich aktivuje stejné části mozku, jakou stimulují u závislých drogy, alkohol nebo také sladkosti. Proto se od svých potomků nemohou doslova odtrhnout.

A z pohledu fungování přírody je právě toto pouto důležité pro přežití. Takže žádné bláznivé chování nebo psychické potíže, je to pudová reakce, podložená evolučně a vědecky.

Reklama

Související články

Nejlepší poloha pro početí dítěte

Existuje milostná poloha, která by zvýšila šanci na početí dítěte? Odborníci tvrdí, že ano. A nemusíte při tom dělat žádné akrobatické kousky. Pro...

Výběr článků

Načítám