Hlavní obsah

Děti stále častěji trpí bolestmi zad, problémové jsou školní batohy

Novinky, Dana Sokolová

Na trhu je dnes k dostání velké množství školních aktovek i batohů, ale ne všechny splňují zásady, aby děti zbytečně nezatěžovaly a nezpůsobovaly jim problémy se zády, jak potvrzují poslední výzkumy. Podle nich má více než polovina dětí na prvním stupni základních škol problémy s vadným držením těla a trpí kvůli tomu bolestmi. Nejhorší situace je přitom u prvňáků až třeťáků.

Foto: Profimedia.cz

Správná taška se musí plně přizpůsobit zvláštnostem dětské anatomie.

Článek

Učebnice, sešity a nadité penály v součtu váží několik kilogramů, což představuje velkou zátěž pro vyvíjející se páteř a celkové držení těla. Když k této zátěži přičteme těžké tašky s nevhodnou konstrukcí, není divu, že děti čelí vážným zdravotním rizikům už v tak útlém věku.

Nevyhovující tašky v důsledku vedou nejen k bolestem zad, ale i k urputným bolestem hlavy a postupem času k trvalým, nevratným deformacím páteře.

Cena i vzhled by měly jít stranou 

Vybírat aktovku jen podle vzhledu nebo ceny není z dlouhodobého hlediska dobré. „Na prvním místě se rozhodujte podle toho, zda vybraný model splňuje ty nejpřísnější nároky na zdravotní nezávadnost. Správná taška se musí plně přizpůsobit zvláštnostem dětské anatomie, tedy musí mít perfektně vyztuženou zádovou část a pevné dno, dostatečně široké nastavitelné popruhy, jež umožní rovnoměrně rozložit naloženou váhu. Zároveň vybírejte takovou, která odpovídá vzrůstu školáka, nepřevyšuje ho v linii ramen a současně nesahá pod úroveň boků,” radí Klára Výborná ze společnosti Leasyn, českého výrobce školních zavazadel.

Důležitá je také hmotnost. „Pro děti na prvním stupni by hmotnost aktovky neměla přesáhnout 10 % jejich tělesné váhy. Těžší předměty, jako jsou knihy, se dávají vždy do kapsičky, která je co nejblíže k zádům. Takto bude váha knih více přenášená na tělo a páteři se alespoň trochu uleví. Dbejte na to, aby si vaše dítě bralo do tašky pouze ty nejnutnější věci, protože děti mají brašnu po celý den, stále ji někam přenášejí, a je tedy důležité, aby vážila co nejméně,“ doporučuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Dost často váhu aktovky navyšuje i láhev s pitím. Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík tak rodičům radí dávat dítěti do školy prázdnou lahev (max. se sirupem), aby si vodu dolilo samo až ve škole.

Velmi důležité je také důležité provedení ramenních popruhů. Ty by měly být stavitelné, aby se batoh mohl přizpůsobit dítěti také během jeho dalšího růstu a měl by vždy tvořit rovnoměrný oblouk.

„V ideálním případě by měl být batoh vybaven rovněž stavitelným popruhem prsním a bederním. Dětský batoh by měl mít minimálně prsní pás. Ten zajistí, že nebude dítěti ze zad padat a nebude se posouvat do nežádoucích pozic,” radí Kateřina Princová ze skibi.cz.

Detaily jsou důležité

Při výběru batohu si všímejte praktických detailů. Dítě ocení dostatek samostatných kapsiček, do nichž si bude moci roztřídit drobnosti a mít je tak rychle po ruce. S tím souvisí i dobře organizovaný vnitřní prostor a vnější síťka na láhev s pitím nebo třeba na jablko.

„Pro větší bezpečnost se na dětské batůžky aplikují různé reflexní prvky, které zvýší viditelnost dítěte za horších světelných podmínek,” doporučuje Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín a dodává:

„Pozornost věnujte také zipům, jejichž kvalita do značné míry ovlivňuje životnost batohu. Měly by hladce chodit, aby s nimi dítě mohlo manipulovat.”

Mnoho starostí vám i dítěti ušetří batoh, který bude alespoň částečně odolný proti dešti. Některé mají ve zvláštní kapse připevněnou pláštěnku, která se rozvine a ochrání celý batoh i jeho obsah.

Foto: Profimedia.cz

I ten nejdokonalejší batoh nebude fungovat, pokud ho dítě špatně nosí.

Správné nošení je základ

Koupit kvalitně ušitou, ergonomicky tvarovanou a bezpečnou aktovku je sice důležité, nicméně ne samospásné.

„Jako rodiče byste měli dohlédnout i na to, aby dítě tašku neplnilo zbytečnostmi, a nezvyšovala se tak zátěž na záda. Kromě toho u potomků pěstujte i návyky ohledně správného nošení. Taška frajersky přehozená přes jedno rameno možná udělá dojem na vrstevníky, ale z dlouhodobého hlediska přinese spíše vychýlené držení těla, a to v lepším případě. Nošení brašny přes rameno je asi vůbec nejoblíbenějším nešvarem školáků, hned v závěsu jsou ležérně povolené popruhy, což může zapříčinit skoliózu. Příliš utažené pásy zase nutí k hrbení,” dodává Klára Výborná.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám