Hlavní obsah

Návod pro rodiče, jak vychovat šťastnou a spokojenou dceru

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výchova dítěte je pro rodiče tím nejzodpovědnějším úkolem, který v životě mají. Cílem všech je jediné - mít zdravého potomka, který dospěje v sebevědomého a šťastného člověka. Dosáhnout takového cíle především u dívek bývá ale náročnější než u chlapců. Mnohé přitom mohou ovlivnit již rodiče svým přístupem při výchově.

Foto: Profimedia.cz

Aby z dcery vyrostla spokojená a sebevědomá žena, je snem každého rodiče. Jejich přístup a styl výchovy tomu mohou napomoci.

Článek

Na současné ženy a mladé dívky je ze strany společnosti vyvíjen mnohem větší tlak, než tomu bývalo v minulosti. Ideální žena je podle společenského názoru taková, která zvládne péči o rodinu, bude mít úspěch v zaměstnání a nejlépe bude naprosto spokojená s tím, jaká je.

Nepsané top žebříčky ideálů krásy a dokonalosti jsou ale v poslední době natolik nereálné, že jich málokterá z žen dosáhne. Spokojenost a sebevědomí v životě pak často střídá stres, nespokojenost a obavy z budoucnosti.

Jak ale ochránit dcery před tlakem společnosti, který dříve či později začnou při dospívání pociťovat? Pomoci tomu podle odborníků lze už při výchově v dětství přístupem rodičů.

Přehled některých pravidel, na která by se měli rodiče zaměřit především, přinesl server Independent.

Láska k vlastnímu tělu 

Aby byla žena spokojená se svým tělem v dospělosti, je třeba jí vštěpovat podobné pozitivní myšlení již v dětství. Dívka se pak už odmala na svém těle soustředí na to krásné a nemá čas porovnávat se s rádoby ideály krásy, které jsou jí každý den předhazovány v médiích a na sociálních sítích.

Je také vhodné už odmalička vštěpovat dceři, že nemá dát na mínění jiných a má soudit sama sebe podle svých dalších vlastností, ne jen podle vzhledu.

Žádná princezna 

U dívek, především pak těch prvorozených, mívají rodiče často pocit, že z nich musí dělat malé princezny. Ty se snaží idealizovat nejen vzhledem a šatníkem, ale i přihlašováním do různých kroužků, kde by pak měly být slečny brány jako ty vždy dokonalé.

Jenže takové pozlátko může být ve vztahu s realitou ve velkém rozporu. Nejedna dívka, která musela být podle rodičů vždy perfektní, v době dospívání mění zcela svou tvář a promění se doslova v rebelku, jen aby mohla dokázat něco sama za sebe. S takovým přístupem se pak těžko buduje solidní základna pro normální život.

Rodiče by proto měli nechat své dcery prosadit svůj vlastní názor a také i dělat chyby. Jedině tak budou mnohem lépe připraveny do „dospěláckého” světa, kde nic není zadarmo.

Přirozený talent 

Je také dobré, aby rodiče podporovali dceru v tom, co jí jde samo, do čeho se nemusí nutit. Může to být sportovní, hudební, ale i intelektuální aktivita. Cestou k tomu je samozřejmě přirozený zájem rodičů o to, co dítě baví.

Když se nějaká taková činnost najde, bude mít dívka v budoucnu mnohem menší mindráky z toho, že v ničem není dobrá.

Vztahy v rodině a sdílení informací 

Moderní uspěchaná doba se bohužel svým způsobem negativně odráží i při výchově dětí. Mnozí rodiče i přes velkou snahu nemají na své potomky tolik času, kolik by chtěli, a tak se může stát, že se z dcery stane samotář, který nemá s kým sdílet své pocity.

Vzájemná vazba a komunikace mezi rodiči a dětmi je proto více než důležitá. Už odmalička je vhodné vštěpovat dětem (nejen dcerám), aby se nebály svěřovat se svými úspěchy, ale i neúspěchy. Rodič by měl být vždy záchranným bodem, kde dítě najde oporu a pochopení.

Důležitá role otce 

V době, kdy je nátlak na ženy ohledně dokonalosti poměrně velký, je o to víc důležité, aby dívka už v dětství měla oporu nejen v matce, ale také otci.

Otcovská láska a podpora mají podle odborníků na sebevědomí dívek velmi výrazný vliv. A mnohdy i větší než ta mateřská. Naučí-li se dívka v dětství, že může trávit čas ve společnosti muže (mužů) bez jakýchkoli podmínek, pomůže jí to v navazování vztahů v  budoucnu.

Mluvte o sexu

První sexuální poznatky a vlastní zkušenosti jsou pro vývoj dívek neméně důležité. Rodiče by neměli rozhodně čekat na okamžik, až dítě přijde samo s prvními dotazy, případně až se o sexu začne učit ve škole. V té době totiž už má nejedno dítě zkušenosti (a to i nepříjemné) s erotickými obrázky, nebo dokonce videi, aniž by to rodiče vůbec tušili.

První krok by tak měl při vysvětlování ohledně sexu udělat vždy blízký člen rodiny. Znalosti získané z filmů pro dospělé totiž mohou mít fatální vliv na to, jak bude dívka vnímat sex v dospělosti. A jak k němu také bude přistupovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde se berou dětské lži

Nezřídka kdy se děti snaží z nepříjemných situací vybruslit pomocí lži. Nebo se lhaním chtějí zavděčit kamarádům či se stát zajímavějšími. Kde se to v dětské...

Výběr článků

Načítám