Hlavní obsah

Jak být fajn rodiči i po rozvodu

Novinky, das

Rozvodem obvykle rodičovské povinnosti nekončí. Ačkoliv spolu dospěláci dál nemohou být, neznamená to, že by se i nadále na péči o dítě neměli podílet společně. Samozřejmě není to nic jednoduchého, zvlášť pokud je mezi rodiči stále přetrvávající konflikt, nicméně kvůli dětem je nutné se přes všechny problémy přenést a začít spolu opět fungovat jako rodiče.

Foto: Profimedia.cz

Většina rozvedených párů má největší problém společně komunikovat.

Článek

V první řadě je nejdůležitější, aby oba rodiče přenesli zodpovědnost za to, co se stalo, na sebe, a snažili se odpustit si. K tomu je zapotřebí dávka lítosti za to, co se stalo, a také vzájemné úcty a respektu. I když byla za rozvodem nevěra nebo další špatnosti, dospělí by neměli zapomínat na okamžiky, kdy spolu byli šťastní. To, že jim to nevyšlo, ještě neznamená, že musí být nepřátelé a do smrti spolu nepromluvit.

Naopak výchova dětí je přesně to, co by je mělo spojovat a donutit je neustále spolu komunikovat, vytvářet kompromisy tak, aby rozvod rodičů děti ještě více v jejich dalším životě nepoznamenal.

Hodit za hlavu minulost není jednoduché, ale za štěstí dětí to skutečně stojí. Bránit druhému rodiči ve výchově totiž obvykle ubližuje především dětem.

Přijmout věci takové, jaké jsou

„Většina rozvedených párů má největší problém společně komunikovat a nacházet kompromisy. Spolupráce rodičů je ale pro děti ze všeho nejdůležitější,“ upozorňuje psychoterapeutka Alisa Jaffe Holleronová.

Partneři často trpí strachem, že pokud je dítě s druhým rodičem, ztrácí nad nimi kontrolu. Což je sice pravda, ale ne vždy je tato neustálá kontrola nutná. Spíše naopak.

„Naučit se přijímat věci, které nemůžeme ovlivnit, není snadné, ale pokud tak neučiníme, pak budeme akorát neustále vystresovaní, podráždění a zbytečně vydávat energii tam, kde to není nutné, místo toho, abychom tuto energii vkládali do času stráveného s dětmi. Jakmile se smíříme s tím, že ne všechno můžeme kontrolovat, obrovsky se nám uleví a budeme mnohem lépe fungovat i jako rodiče, a to bez ohledu na to, co expartner s dětmi dělá či nedělá,“ dodává odbornice na svém blogu.

Fajn okamžiky nemusí být mimořádné

Čas strávený s dětmi může být prima, aniž by se jednalo o mimořádnou událost. I naprosté banality jako mazlení, čtení pohádky, povídání si v posteli, společné večeře, společná zábava v podobě vyprávění si vtipů či zážitků pro děti hodně znamenají.

Nikdy proto nepodceňujte sílu těchto okamžiků a pocity, které si z nich děti odnášejí. Z dlouhodobého hlediska je to mnohem více než megalomanská gesta a dary, jež s opravdovou láskou mají pramálo společného.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám