Hlavní obsah

V Česku se čtvrtina dětí rodí císařským řezem

Právo, Václav Pergl

V Česku přijde ročně na svět císařským řezem asi čtvrtina všech dětí, což je zhruba 25 tisíc. Právu to řekl v pátek doktor Roman Chmel, primář gynekologicko-porodnické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to třikrát víc než v roce 1990. Polovina císařských řezů je akutních, druhá polovina plánovaných, kdy například rodička má nějaké problémy v pánevní oblasti anebo dítě, které bude rodit, je velké,“ uvedl primář.

Počet stoupajících císařských řezů, které se provádějí výhradně z medicínského hlediska a ne na přání rodičky, vysvětlil tím, že průměrný věk rodičky v ČR je nyní skoro třicet let, což je o pět let víc než v devadesátých letech, a s věkem roste počet komplikací při těhotenství i porodu.

„V císařských řezech ale na tom nejsme ještě tak špatně. V Itálii se tímto způsobem rodí 40 procent dětí, v USA 30 procent, ale naopak v Norsku, Švédsku a Finsku méně než 20 procent,“ sdělil doktor Chmel. Zdůraznil, že císařský řez je poměrně náročná operace, která zatěžuje ženu, ale v mnoha případech je to jediná cesta, jak zachránit život dítěte. A to i v případě, kdy porod začal běžným způsobem. Pro náhle vzniklé komplikace pak operační cesta musí nastoupit během několika minut.

I proto doktor Chmel souhlasí s tím, že ženy by měly rodit v porodnici, a ne doma. „Riziko vzniku komplikací nikdo nemůže předvídat a než se z domu rodičky dojede do porodnice, může být pozdě jak pro dítě, tak pro rodičku,“ soudí primář Chmel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám