Hlavní obsah

Psychology děsí závislost malých dětí na elektronice

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I nejmenší děti se stávají tak závislými na iPadech a chytrých telefonech, že to vyžaduje zásah psychiatrů. Jak upozornil list The Daily Telegraph, nejmladší známé pacientce, která se v Británii léčí z této závislosti, jsou pouhé čtyři roky.

Foto: Profimedia.cz

Děti mají dnes přístup k internetu téměř od narození.

Článek

Rodiče ji předali lékařům poté, co během roku začala iPad používat více a více. Když jí ho pak začali brát, byla stále „sklíčenější a neutěšitelnější“.

„Její matka mi zavolala a popsala příznaky. Řekla mi, že holčička začala být přístrojem posedlá a neustále se ho dožadovala. Hrála si s ním tři až čtyři hodiny denně a projevovala zvýšený neklid, když jí ho rodiče odebrali,“ řekl doktor Richard Graham.

Podle něj se u mladých lidí závislých na technologiích projevují po odejmutí příslušné „hračky“ stejné abstinenční příznaky jako u lidí závislých na drogách a alkoholu.

„Děti mají dnes přístup k internetu skoro od narození. Vidí, jak si rodiče hrají na svých mobilech, a chtějí si také hrát. Je to těžké, protože mít takovou věc může být velmi užitečné v tom smyslu, že získáte určitou formu odměny, uklidňovatele. Pokud ale nenajdete správnou míru, může to být velmi nebezpečné,“ upozornil Graham v listu The Sunday Mirror.

„Detox“ za půl miliónu

A popsal také důsledky: „Děti se s tím pak nedokážou vyrovnat a stávají se závislými. Když jim to vezmete, reagují výbuchy hněvu a nekontrolovaným chováním. Jak rostou, problém se zhoršuje. I nejplašší děti, jakmile dorostou do puberty, náhle chtějí být společenské a oblíbené.“ Často však neuspějí, protože elektronika je „vysává“ trvalou interakcí a brání jim ve vytvoření normálních mezilidských vztahů.

Graham zahájil před třemi lety první britský program pro léčbu závislosti na technologiích. Měsíční kurz „digitálního detoxu“ stojí u něj 16 tisíc liber, tedy asi 480 tisíc korun.

Experti jako on varují, že pokud rodiče dovolí malým dětem, aby technické hračky běžně používaly několik hodin denně, riskují tím, že svým potomkům způsobí „nebezpečnou“ dlouhodobou újmu.

Situace je však dosti bezvýchodná, jak na základě speciálního průzkumu upozornila webová stránka babies.co.uk: „Ačkoli 81 procent našich uživatelů mělo pocit, že děti dnes tráví příliš mnoho času s chytrými přístroji, většinu z nich to nedonutilo, aby je sami přestali používat a místo toho zabavili své děti.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám