Hlavní obsah

Češi podceňují bezpečnost svých dětí při cestování, tvrdí průzkum

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povědomí české populace o zásadách bezpečného cestování s dětmi, je zoufale nízké. Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK například až 90% lidí vůbec netuší, odkdy se doporučuje s malými dětmi využívat prostředky hromadné dopravy – autobus, vlak či letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Na to, že cestujete s miminkem, upozorněte již při rezervaci letenek.

Článek

Přitom ze statistik ministerstva dopravy jasně vyplývá, že nejvíce smrtelných úrazů děti utrpí jako spolujezdci v autě. Za posledních deset let na silnicích zemřelo zhruba 200 dětí a až 2000 jich bylo těžce zraněno.

Podle průzkumu si Češi s bezpečným cestováním s dětmi příliš hlavu nelámou a mohou tak, zpravidla nevědomky, ohrozit zdraví nejmladších pasažérů. Například to, že se autosedačka pro nejmenší, tzv. kolíbka, smí umístit na přední sedadlo spolujezdce pouze v případě, že auto nemá airbag nebo ho má vypínatelný, vědělo pouze 52 % dotázaných.

„Přestože za nesprávné použití autosedačky hrozí výrazné finanční i bodové postihy pro řidiče, stále dochází k případům, kdy malé dítě jede, například na klíně některého ze spolucestujících, nepřipoutané. Ten však nemá šanci jej při nehodě udržet a vystavuje tak dítě až sedmkrát vyššímu riziku smrtelného úrazu,“ vysvětluje Petr Buček, garant vzdělávací kampaně VZP „Cestujeme s dětmi bezpečně“ a provozovatel portálu Autembezpečně.cz.

Z průzkumu ještě vyplynulo že:
70 % Čechů neví, že se v autosedačce musí přepravovat všechny děti do 150 cm a 36 kg
48% nezná, že se autosedačka smí použít na předním sedadle spolujezdce pouze v případě, že zde není umístěn airbag nebo je vypínatelný
90 % Čechů neví, že se s malými dětmi doporučuje jezdit hromadnou dopravou až od 3. měsíce života
91 % Čechů neví, zda a v jakém množství lze vzít do letadla výživu pro dítě
89 % Čechů neví, že se děti v letadle mohou přepravovat ve speciálních taškách či autosedačkách

Cestování letadlem

Na cestování  s miminkem je dobré upozornit již při rezervaci letenek. Některé letecké společnosti nabízí automaticky první řadu, kde je více místa, například i na košík na děti, ve kterém děti mohou spát. Zároveň je zde více soukromí, v případě potřeby dítě nakojit.

Cena letenky je pro tzv. infanty většinou desetina její běžné ceny, obvykle tedy několik set korun. Dítě ale nemá nárok na vlastní sedadlo, musí tedy sedět někomu na klíně. Vlastní letenku je možné zakoupit od jeho 6. měsíce života. Dítě pak může být po celou cestu připoutané v autosedačce.

Je ale nutné si ověřit, zda je autosedačka certifikovaná danou leteckou společností. Pokud ne, je nutné dítě při vzletu a při přistání ze sedačky vyjmout, posadit si jej na klín a připoutat speciálním pásem. Některé společnosti poskytují vlastní certifikované autosedačky zdarma nebo za mírný poplatek. Za soukromé autosedačky se obvykle také platí letištní poplatek.

Maximální povolená váha zavazadla pro miminko je obvykle 10 kg. Obecně se nedoporučuje absolvovat s dětmi lety trvající déle než 4 hodiny. Miminka mohou být neklidná, cesta je nebaví a při velkém časovém posunu po přistání mohou mít narušený denní režim.

Když dítě sedí rodiči na klíně, musí mít speciální pás, který přinese letuška před začátkem letu.  Pokud let trvá delší dobu, lze letušku požádat za mírný poplatek o speciální koš nebo tašku na dítě, kde se miminko pohodlně položí a může po cestě spát.

Více informací naleznete na Detivdoprave.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám