Hlavní obsah

Fyzicky trestané děti se neumějí ovládat a odolávat pokušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Přestože stále více rodin ustupuje od fyzických trestů, dát dítěti pár na zadek je u nás víceméně tradicí. Podle odborníků, se ale pravidelně fyzicky trestané děti mnohem hůře samy ovládají, odolávají pokušení, mají problémy s rozhodováním a jsou slabší ve verbální komunikaci ve škole i mimo ni.

Foto: Profimedia.cz

Fyzické tresty mohou mít vliv i na další vývoj dítěte.

Článek

„Všechny tyto schopnosti jsou nezbytné pro to, aby dítě uspělo ve škole a také mimo ni, třeba při sportu a v budoucnosti v zaměstnání v mnoha různých situacích,“ tvrdí profesor Lee.

Pokud rodiče podle něj používají fyzické tresty pravidelně pro různé přestupky, velké i malé, pak má dítě dlouhodobý deficit ve schopnosti ovládat své vlastní chování.

Rozsáhlá kanadská studie navíc zjistila, že mnohé děti dnes vnímají facku od rodičů jako „odměnu“, nikoli trest. Rodiče jim totiž v tu chvíli věnují pozornost. A dítě tuto pozornost vyhledává a chová se tak, aby otce či matku provokovalo a dostalo se mu další pozornosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak přežít s puberťákem

Období puberty zastihne každého dospívajícího. I my rodiče jsme si jím samozřejmě prošli. Každý člověk prožívá své pubertální období jinak. Někdo je protivný,...

Při výchově dětí jsou důslednější matky

Výchova potomka je běh na dlouhou trať. Jak se jednou stanete rodičem, prakticky vychováváte a dáváte rady celý život, i když už děti dávno vyrostou. Platí ale...

Výběr článků

Načítám