Hlavní obsah

Jaké animované programy děti nejvíc baví? Přece ty, v nichž není násilí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubost a násilí vidíme v reálném životě nejen u dospělých, ale často i u menších dětí. Není se tak čemu divit, že autoři mnohých pořadů promítají násilí i do dětských animovaných filmů a seriálů ve snaze dosáhnout co nejvyšší sledovanosti. Víme ale, co ve skutečnosti chtějí samy děti a co se jim líbí?

Foto: Profimedia.cz

Téměř 70 procent všech pořadů pro děti obsahuje násilné scény.

Článek

Klasické pohádky, kdy kladný hrdina bojoval se zlem a nakonec většinou vyhrál, známe ze svého dětství téměř všichni. Sem tam se v nich objevila nějaká ta bitva či hrubost, ale vždy většinou ve snaze potrestat zlo. I dnes tyto příběhy stále přitahují mnohé děti, výrobci pořadů či seriálů ale na takovou "klasiku", zdá se, už moc nevsázejí, cituje server Daily Mail.

Místo toho se objevuje stále více seriálů a pořadů, kde místo bitvy proti zlu hlavní hrdinové ubližují sami sobě, a to ve stále větším měřítku zcela bez skrupulí opravdu nevybíravým a velmi drastickým způsobem. Proč to tak je? Vždyť téměř všichni rodiče, kterých byste se zeptali, vám odpovědí, že takové pořady nejsou pro děti příliš vhodné. I tak jich ale stále přibývá. Proč? Protože to prý zvyšuje mezi dětmi sledovanost, a tím samozřejmě i zisky, tvrdí producenti.

Násilí, ano či ne?

Jak to ale vidí samotné děti? Tuto otázku si položili i vědci z univerzity v Indianě a rozhodli se provést jednoduchý test přímo se skupinkou jedenáctiletých školáků, chlapců i dívek.

Každému dítěti byla puštěna krátká animovaná ukázka, a to postupně ve čtyřech různých verzích podle míry násilí. Po zhlédnutí pak měly děti vyplnit jednoduchý dotazník.

Z výsledků vědci zjistili, že míra násilného obsahu měla velký vliv na to, jak děti pořad vnímaly a jak si ho užily. Důležitou roli hrál i faktor, jak se děti dokázaly ztotožnit s daným hrdinou. Čím větší obsah násilí se v ukázkách objevoval, tím méně zábavně většina dětí pořad hodnotila.

"Jak se ukázalo, nemusíme dětem do různých animovaných pořadů vnucovat za každou cenu násilí, jen aby se jim pořad líbil. Jak je vidět, většině se líbí i bez násilného obsahu, častokrát si děj užívají i mnohem více," uvedl Andrew Weaver z univerzity Arts and Sciences v Indianě.

"Naším cílem bylo prozkoumat sympatie a vztah dětí k násilnému obsahu v pořadech," dodal Weaver.

Podle podrobných zjištění obsahuje nepřístojné násilné prvky až 70 procent všech dětských pořadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám