Hlavní obsah

Vši dokážou pořádně potrápit děti i dospělé

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční můrou snad pro všechny rodiče je zavšivená hlava jejich potomka. A přitom právě v kolektivních zařízeních, jako jsou školy a školky se velmi často může stát, že děti si tyto parazity ve vlasech domů přinesou. Jak se jich zbavit?

Foto: Profimedia.cz

Jakmile se dítě začne hodně drbat ve vlasech, má většinou vši.

Článek

Jedinou opravdu účinnou cestou je důslednost. Hlavu dítěti musíme kontrolovat pravidelně - nejlépe denně a použít přípravky k odstranění vší, jež jsou k dostání v lékárnách.

Rozhodně není pravda, že se vši vyskytují jen v domácnostech, kde se na úklid a hygienu příliš nedbá. Tato zvířátka se mohou objevit i v těch nejčistotnějších rodinách.

Foto: Profimedia.cz

Veš dětská

"Byla jsem s dětmi na freestylových atrakcích, kde se ochranné helmy předávaly z jedné hlavy na druhou. Dva dny poté, se děti začaly drbat a stěžovat si, že je svědí hlava. Když jsem se jim podívala do vlasů, udělalo se mi zle. Měly vši. Okamžitě jsem začala odvšivovat a celý proces i s odstraňováním hnid trval asi týden. A opravdu to byla každodenní akce. Teď už mají hlavy čisté a já jen doufám, že další kolo nezačne poté, co dají ve škole se spolužáky hlavy dohromady," řekla Novinkám Adriana, matka dvou synů.

Jak poznáme, že naše dítě má vši

Že má náš potomek vši není těžké poznat. Většinou je často svědí hlava a tak se ve vlasech drbou. A už toho si rodiče většinou všimnou. Děti mohou být také nervózní a ospalé.

V lékárnách už je k dostání opravdu velké množství přípravků na vši. U některých je pak přibalen i hustý hřebínek - tzv. všiváček, který je dobrý na vyčesávání hnid.

Při aplikaci přípravku proti vším je nutné postupovat přesně podle návodu. A po této akci přistoupit ihned k odstranění hnid. Bohužel ani všiváček z vlasů všechny dostat nedokáže. Takže nezbývá než vlasy pramen po prameni kontrolovat a ručně hnidy z vlasů stahovat. Tento postup je potřeba opakovat do doby, než budou vlasy dokonale čisté.

Foto: Profimedia.cz

všiváček

Mezi mrtvými hnidami může být i živá, která po vylíhnutí dokáže rozjet celý kolotoč znovu. Živou hnidu poznáme tak, že když ji zmáčkneme mezi prsty, či nehty, lupne. A bývá na vlasech blízko u pokožky. Mrtvé hnidy jsou světlejší a klidně v půlce vlasu.

Po odvšivení hlaviček našich potomků se doporučuje vydezinfikovat hřebeny vyprat čepice a ložní prádlo.

Jde zařídit, aby děti vši nedostalo?

Jedinou prevencí proti vším jsou časté prohlídky vlasů. Pokud dítě chodí do školy, nebo školky kde se vši vyskytují, je důležité vlasy kontrolovat denně.

V lékárnách jsou k dostání také spreje, které mají dětské vlasy proti vším ochránit, např. na 24 hodin. Podle některých maminek, které mají s veškami díky svým dětem velké zkušenosti, je dobrou prevencí pár kapek tea tree oilu, které se rozetřou do pokožky na hlavě.

Rady jak na vši můžete zhlédnout i na videu na Stream.cz - Jak se zbavit vší a jaké připravky a babské rady fungují?

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje...

Co všechno může škodit vlasům

Mladá dívka, která přišla k dermatologovi, byla nešťastná. Začaly jí řídnout vlasy. Rozbory ukázaly, že příčinou jejích potíží bylo radikální vegetariánství...

Výběr článků

Načítám