Hlavní obsah

Jak připravit prvňáčka na první školní den

Novinky, Andrea Zunová

Prázdniny se přehouply do druhé půle a první školní den na sebe nenechá dlouho čekat. Pro děti, které se chystají do školních lavic poprvé, je to den plný vzrušení a očekávání. Jaká bude paní učitelka, či učitel? Budu mít ve třídě kamarády a jak to vůbec zvládnu?

Vstup prvňáčka do školy vyjde rodiče drahoVideo: Novinky

 
Článek

Nejdůležitější pro děti je podpora ze strany rodičů. Ve svém rozechvělém očekávání je pro ně velmi důležité vědět, že mají někoho, kdo jim tzv. kryje záda. A tím někým jsou právě maminka s tatínkem.

I pro rodiče je nástup potomka do školy zlomovým bodem rodinného života. Rodinný cyklus se totiž začne odvíjet od dodržování pravidelného režimu, školních úkolů, prázdnin a škol v přírodě.

Pro děti je pak nástup do školy něčím, co dosud nezažili. Musí si zvykat na nové prostředí a nové požadavky. Ve školce nemusely tři čtvrtě hodiny sedět, dávat pozor a nevyrušovat. Navíc po nich nikdo nechtěl žádné domácí úkoly a vzornou přípravu pomůcek. To vše je pro děti nové a opravdu to pro ně není lehké.

Vzorní školáčci se neobjeví mávnutím proutku

Rodiče by si měli v každém případě uvědomit, že každé dítě je jiné a proto ve vztahu k nim nelze postupovat podle jednotného mustru. Dítě bude potřebovat jejich podporu a porozumění. A máma s tátou by rozhodně neměli šetřit slovy chvály, když se něco povede a naopak povzbuzení, když něco právě nejde.

Mýlkou by také bylo se domnívat, že úderem 1. září se z dítěte stane vzorný školáček se vzorně připravenou taškou, ořezanými tužkami a pastelkami a vždy včas skvěle vypracovanými úkoly. Každé dítě má také svůj rytmus, podle kterého je schopno fungovat. Proto je pro rodiče dobré obrnit se trpělivostí a svému potomkovi dopřát klid a čas. Ne vždy je úplně jednoduché se takovými radami řídit, i to chce cvik, ale vyplatí se to.

Co všechno prvňáčci potřebují

Pro rodiče je příprava na první třídu náročná také co do shánění pomůcek a věcí pro prvňáčka potřebných. Obecně by děti měly samozřejmě mít školní tašku a v ní penál s ořezanými tužkami, gumou a pastelkami (perem děti většinou začínají psát až kolem vánočních prázdnin).

Na výtvarnou výchovu se doporučuje zakoupit menší dětský kufřík, ve kterém by neměl chybět igelitový ubrus na lavici, např. staré triko na sebe, aby se děti při práci neušpinily, vodovky, tempery, štětce, sklenička na vodu, voskovky, modelína, lepidlo a podložka na modelování. Každá škola má jiné požadavky, ale zmíněné pomůcky jsou v podstatě všude stejné.

Na tělocvik děti potřebují triko a trenky, nebo legíny a cvičky, či tenisky s bílou podrážkou. Už je naštěstí pryč doba, kdy dívky a chlapci museli mít jednotné cvičební úbory - holky bílé triko a modré trenky a kluci také bílé tričko s červenými trenýrkami.

Do třídy pak školáčci musí mít malý ručník a látkový ubrousek na svačinu. Na sešity jsou potřeba obaly, které už naštěstí většina papírnictví prodává v sadě pod označením pro jakou jsou třídu.

Příprava na první školní rok není úplně jednoduchá ani pro děti ani pro rodiče. Proto lze jen popřát: vykročte 1. září pravou nohou a hodně štěstí!

Reklama

Související témata:

Související články

Jsou dnes prvňáci jiní než dřív?

„Číst ještě neumím, ale docela dokonale umím psát,“ hlásí paní učitelce u zápisu budoucí prvňák Ondřej Marek z Dolních Počernic. Jenže na to,...

Letos poprvé více prvňáčků

Na tiskové konferenci konané k začátku školního roku připomenul ministr školství Ondřej Liška nové změny, které české školství čekají. Je to například zavedení...

Výběr článků

Načítám