Hlavní obsah

Rodiče svým dětem málo čtou, nejhůře jsou na tom tatínkové

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Četba knížek u českých dětí není na ústupu, jen je u nich třeba tento zájem probudit a povzbuzovat. Odborníci se shodují, že stačí dvacet minut společného čtení s rodiči denně k podpoření obliby četby knih.

Foto: Profimedia.cz

Tatínkové by v četbě dětem měli přidat. Jejich ratolesti uvádějí, že nejčastěji jim čte maminka.

Článek

Psychologové tvrdí, že nelze přesně určit, v jakém věku dítěte je ideální začít probouzet jeho zájem o knížky. Děcka mohou zaujmout barevná obrázková leporela, nebo až později předčítané příběhy.

Foto: Profimedia.cz

Úplně malé děti si rády prohlížejí leporela a obrázkové knížky.

Některé projeví zájem o knížky už okolo jednoho roku, jiné například až ve věku tří let. Kolem třetího roku života dítěte přichází nejčastěji řada na opravdové pohádky a delší příběhy.

Rodiče by si měli uvědomit, že mohou výrazně ovlivnit vztah svých ratolestí k četbě a knížkám obecně. Pokud chtějí ovlivnit šíři jejich slovní zásoby, měli by začít se čtením od útlého dětství.

Čtení se může pro dítě stát například oblíbeným večerním rituálem, při kterém velmi často dochází k dlouhým rozhovorům. Ty působí pozitivně nejen na inteligenční a jazykový vývoj dítěte, ale především prohlubují vztah mezi dítětem a rodičem. Společné čtení působí pozitivně i na emocionální stránku, protože potomek má na chvíli rodiče jen pro sebe a patří mu veškerá jeho pozornost.

Nejčastěji čtou maminky a babičky

V nedávném průzkumu prováděném nakladatelstvím Egmont, jenž byl zaměřen na žáky I. stupně základních škol, byly děti dotazovány na čtecí návyky ve svých rodinách. Ankety se zúčastnilo pět vybraných základních škol z různých krajů a osloveno bylo celkem 262 dětí ze druhých, třetích a čtvrtých tříd.

Výsledky průzkumu hovoří jasně. Více než polovině dotázaných dětí čte nejčastěji knížku jejich maminka (58 %) a pak babička (19 %). Na úplném chvostu tabulky se objevili tátové, kteří svým dětem čtou pouze v 16 procentech případů. Toto už podle psychologů není úplně ideální situace. Čtením se totiž svým dětem přibližujeme a tatínkové by tak měli této příležitosti využívat mnohem častěji.

Více než polovině dětí čtou rodiče každý večer

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že frekvence čtení dětem v Česku není tak špatná.  Čtyřiašedesát procent dětí uvedlo, že jim rodiče čtou knihu každý den. Čtení o víkendu je běžné u čtvrtiny dotazovaných a jen ve všední den čte dětem knihu 12 procent rodičů.

Alarmující jsou počty přečtených knih samotnými dětmi. Téměř polovina dětí odpověděla, že přečte pouze jednu knížku za měsíc, dvě knihy měsíčně pak přečte třetina děcek.

Odborníky ve výzkumu zajímalo, jaký žánr tyto děti preferují. S přehledem zvítězilo čtení dobrodružných knížek (45 procent), po klasické pohádce pak nejčastěji sáhne třetina dětí.

Foto: Profimedia.cz

Vinnetou a Old Shatterhand

Závěry výzkumu naštěstí nepotvrdily fakt, že děti v dnešní době velmi nerady čtou. Naopak, děti stále rády čtou, a proto je třeba jim věnovat denně minimálně dvacet minut společného čtení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám