Hlavní obsah

Kvůli ekonomické krizi se rodí více dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Ekonomická krize a dlouhodobá nezaměstnanost má podle amerických porodníků vážné společenské důsledky ještě dlouho po návratu prosperity a ekonomického růstu. V období trvání ekonomické krize se totiž rodí více dívek a vzniká velká pohlavní nerovnováha.

Foto: Profimedia.cz

Holčiček se v době krize rodí více, protože jsou prý odolnější

Článek

K vychýlení poměru ve prospěch ženského pohlaví dochází proto, že v období krize se v ženách tvoří více stresového hormonu, který vyvolává spontánní potrat u mužského embrya či plodu.

Mechanismus má evoluční význam a vytvořil se u našich předků žijících v přírodě, kdy se v období přírodních katastrof a nedostatku potravy rodí záměrně více dívek, které jsou odolnější a potřebují méně potravy než chlapci.

Ale stresové hormony ovlivňují také porodní váhu u chlapců, jejich nadbytečnou přítomností v době gravidity dochází ke zmenšování plodu, nízké porodní váze a menší odolnosti novorozených chlapců, kteří tak umírají častěji než dívky.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina Češek rodí až po dovršení 30 let

Téměř polovina Češek rodí podle nejnovějších údajů statistiků až po dovršení 30 let. V roce 2008 bylo za touto hranicí 49,2 procenta rodiček. Každá šestá matka...

Výběr článků

Načítám