Hlavní obsah

Slanina s vejcem prý může prospívat těhotným i plodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chapel Hill

Ne všechno nezdravé jídlo musí být zákonitě nezdravé vždy a v každém případě. Podle nové studie biologů ze Severní Karolíny může třeba i slanina s vejci k snídani prospívat těhotným matkám a především jejich nenarozenému dítěti. Tento pokrm je totiž bohatý na cholin - vitamin skupiny B - důležitý pro vývoj mozku u dítěte a pro jeho budoucí inteligenci.

Foto: Profimedia.cz

Na cholin je přitom třeba bohatá tzv. anglická snídaně neboli vajíčka se slaninou, která u zdravotníků ale moc velkou oblibu nemá.

Článek

Experti z University of North Carolina testovali účinky na cholin bohaté stravy na březí laboratorní zvířata.

„Naše studie u myší indikuje, že strava těhotné samice/matky, zvláště cholin v této stravě, může změnit vývoj mozku u plodu,“ uvedl k závěrům Steven Zeisel s tím, že dostatek cholinu vede ke zdravějšímu vývoji mozku a vyšší inteligenci potomků.

Na cholin je přitom třeba bohatá tzv. anglická snídaně neboli vajíčka se slaninou, která u zdravotníků ale moc velkou oblibu nemá.

„Nikdy nebudeme moci nazývat slaninu jako zdravé jídlo, ale někdy nás nutí změnit trochu uvažování o tom, co považujeme za zcela zdravé a zcela nezdravé. Tato studie ale především ukazuje, že je velmi důležitá prenatální výživa pro zdraví nenarozeného dítěte po celý zbytek jeho života,“ komentoval studii doktor Gerald Weissmann z Federace amerických společností experimentální biologie.

A kdo se chce vyhnout slanině a přesto dopřát svému dítěti v děloze dostatek cholinu, stačí, když vsadí na žloutky, játra a luštěniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám