Hlavní obsah

Stavebnice Lego slaví padesát let 

ČTK, aš, Novinky, Time

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před padesáti lety zažil hračkářský průmysl jednu z největších proměn. Byly patentovány kostky neslavnější stavebnice na světě, dánského lega. O jeho úspěchu svědčí, že bylo vyrobeno na 400 miliard kostiček této stavebnice,takže na každého obyvatele Země jich připadá 62.

Článek

První kostička lega je však starší, prodávaly se už v roce 1949, ovšem během dalších devíti let získaly definitivní tvar kostičky s osmi „čudlíky“, které ji umožní pevně, ale rozebíratelně spojit s další.

První kostička lega je však starší, prodávaly se už v roce 1949, ovšem během dalších devíti let získaly definitivní tvar kostičky s osmi „čudlíky“, které ji umožní pevně, ale rozebíratelně spojit s další.

Už v roce 1953 se začaly prodávat v sousedním Norsku, po kterém následovalo Německo,. Koncem se rozvíjel do podoby systému. Pro další export byl klíčový rok 1958, kdy 28. ledna v 13:58 podal na úřadech patentní přihlášku na kostku Godtfred Kirk Christiansen, syn nedávno zesnulého zakladatele firmy.

Název Lego je tvořen slabikami dvou dánských slov: "LEg" a "GOdt", čili "hraj si dobře".

Stavebnice je neuvěřitelně variabilní. S pouhými dvěma základními kostkami s osmi „čudlíky“ lze vytvořit 24 možných kombinací spojení, se šesti kostkami je to už 915 miliónů takových možností.

Základní řadu doplnily během let další, zejména větší Duplo pro malé děti. I jeho kostky však lze spojovat se základní řadou, což platí i o řadách Toolo a Technic

Nástup dokumentoval i vznik Legolandů v celé řadě měst.

Krize Lega

V 90. letech zažívala ale společnost Lego několik krizí kvůli nástupu elektronických her. V roce 1998 ohlásila společnost poprvé ztrátu. Společnosti pomohlo propojení s filmy série Star Wars. Byla dokonce vytvořena počítačová hra Lego Satr Wars II.

Další krize se dostavila v roce 2004, kdy firma ohlásila ztrátu 374 milióny dolarů. Firmu zachránila základní restrukturalizace, snížení počtu zaměstnanců z 6000 na současných 4500 a přesun výroby do levnějších zemí. Lego se vyrábí mimo jiné v kladenské továrně, kterou od loňského roku provozuje singapurská firma Flextronics. Prodány byly také Legolandy soukromé investiční společnosti Blackstone.

V roce 2006 už Lego ohlásilo zisk 281 milión dolarů a v roce 2007 zaznamenalo nárůst prodeje na všech svých trzích.

Společnost Lego prodává v současnosti své výrobky ve více než 130 zemích je pátý největším výrobcem hraček po Mattelu, Masbru, Bandai a MGA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám