Hlavní obsah

Starší děti jsou chytřejší než jejich sourozenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Nový výzkum ukázal, že chlapci, kteří jsou nejstarší ze sourozenců, mají vyšší IQ než jejich bratři. Otázka, zda nejstarší děti jsou opravdu nejchytřejší, zajímá odborníky už přes sto let. Norští vědci však nedávno přišli se zjištěním, že nezáleží na tom, zda se někdo narodil jako první anebo jen vyrostl jako nejstarší ze sourozenců třeba proto, že jeho starší bratr v dětství zemřel.

Článek

 Zdá se, že vyšší IQ přináší pozice, kterou dítě v rodině zaujímá. Jak uvádí agentura AP, oba vedoucí průzkumu, Petter Kristensen z Národního institutu pro výzkum zdraví na pracovišti a Tor Bjerkedal ze zdravotní služby Norských ozbrojených sil, prostudovali záznamy 241 310 Norů, kteří sloužili v armádě mezi lety 1967 a 1976.

Všem bylo ve sledované době osmnáct nebo devatenáct let. Průměrné IQ mezi prvorozenými muži bylo 103,3. Průměrné IQ druhorozených bylo 101,2, ale u mužů, jejich starší sourozenec v dětství zemřel, byl průměr vyšší, 102,9.

Muži, kteří měli dva starší bratry, měli průměrné IQ jen 100 ale pokud jejich starší sourozenci zemřeli jako malí, průměr se zvýšil na 102,6. Vědci na základě těchto výsledků prohlašují, že to dokazuje přímý vztah mezi pořadím narození a inteligenčním kvocientem záleží na společenském postavení v rodině a nikoliv na pořadí narození jako takovém.

Starší sourozenci jsou prý inteligentnější, protože pomáhají při učení mladším sourozencům. A nejen to, cítí se za své mladší sourozence odpovědní, organizují jim volný čas a jsou jejich mluvčími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám