Hlavní obsah

Praneteř Olgy Havlové Caroline si nechala preventivně odstranit prsa i vaječníky, kvůli rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Caroline Ewing-Hauptové zemřela před šesti lety na rakovinu maminka, a ještě předtím její dědeček a jeho sestra, její prababička a také sestra prababičky, Olga Havlová. Maminka měla rakovinu vaječníků a podle lékařů měla mutaci BRCA2 genu. Caroline se chtěla po její smrti nechat na tuto mutaci otestovat, lékaři jí to neumožnili. Už tehdy uvažovala, že si po vzoru herečky Angeliny Jolie nechá preventivně odstranit prsa a vaječníky.

Praneteř Olgy Havlové Caroline si nechala preventivně odstranit prsa i vaječníky, kvůli rakoviněVideo: Novinky

 
Článek

BRCA geny významně zvyšují riziko nádorů, u žen s těmito geny je až třicetkrát větší riziko rakoviny vaječníků. Největší osvětu v tomto směru přinesla právě herečka Angelina Jolie, která Caroline také inspirovala.

„U nás se toho moc nevědělo, vše jsem si nastudovala na zahraničních webech, skupinách. Četla jsem zahraniční studie o tom, jaké jsou možnosti. Obecně je 50% šance, že se mutace těchto genů potomkovi předají, takže mě nepřekvapilo, že je mám,“ vypráví dvaatřicetiletá žena s tím, že byla rozhodnuta už předtím, než znala výsledky svých testů, že operace rozhodně podstoupí.

„Mnoho žen, když se dozví, že mají BRCA2 mutaci, je nešťastných a mají pocit, že pokud preventivně podstoupí odstranění prsou a vaječníků, ztratí své ženství. Já osobně ale nepovažuji ženství za kus masa,” svěřuje se Novinkám Caroline.

BRCA gen stojí za rakovinou prsu, ale může vést i k rakovině slinivky

Zdraví

Je tedy na každé ženě, jak se rozhodne. „Osobně jsem přesvědčená, že kdyby tyto preventivní operace lékaři nabídli už kdysi mé mamince, neváhala by a ještě by tu byla s námi,” dodává Caroline.

Foto: archiv Caroline

Maminka zemřela na rakovinu vaječníků.

Caroline nakonec sama podstoupila preventivní odstranění vaječníků, vejcovodů a dělohy půl roku po porodu dcery.

Sama na tu dobu nevzpomíná špatně. „Následky operace nebyly zlé. Do 48 hodin po operaci jsem šla domů a cítila se dobře. Měla jsem jen strach z důsledků menopauzy. Naštěstí tyto projevy postupně odezněly,” svěřuje se Caroline.

Po operaci prsou se také cítila dobře. „Tyhle pocity jsou hodně individuální, ale za mě bylo všechno snesitelné,“ usmívá se maminka tříleté Emičky.

Rakovina prsu se nevyhýbá ani mužům. Jaké jsou její příznaky?

Zdraví

Caroline zveřejněním svého příběhu směřuje k větší osvětě. „Chci ženy podpořit, aby se nebály operací a aby do toho šly i přes nepodporu okolí, aby si vyhledaly podporu jinde, třeba ve skupinách, které jsem založila na sociálních sítích, kde mohou sdílet zážitky s ostatními, kteří tím procházejí,“ vysvětluje.

Foto: archiv Caroline

Caroline po operaci.

Osvěta

Podle Caroline bohužel není dostatečné povědomí o těchto zákrocích a spousta žen je z toho vyděšená. Je potřeba vyhledat informace, zkušenosti jiných žen, v klidu to zpracovat, a pak se rozhodnout. Kontaktovat se můžete přímo s Caroline na jejím facebookovém profilu.

Samozřejmě mít BRCA mutaci ještě samo o sobě neznamená, že rakovinou skutečně onemocníte. Rizika jsou nicméně větší tam, kde rakovinou v rodině onemocněl někdo další.

Choďte opět více na kontrolu prsu, apelují české poslankyně

Domácí

„Myslím si, že by to žena neměla nikdy podstupovat, pokud se na to vnitřně necítí. Pokud by na operaci šla s tím, že je z toho špatná, nedokáže si představit, že nebude mít prsa, dělohu a vaječníky, že se nebude cítit kompletní a že jí to přináší víc bolesti než nějaké preventivní prohlídky, tak by to podstupovat neměla. Je to naše tělo a nikdo by se neměl cítit nucen udělat něco, na co se sám necítí a s čím sám není v pohodě,” uzavírá Caroline.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám