Hlavní obsah

Obliba MDŽ opět vzrůstá, tvrdí květináři a cukráři

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vedle ten, kdo si myslí, že Mezinárodní den žen (MDŽ), který letos připadá na neděli, upadl v zapomnění. Naopak. Jeho obliba zase vzrůstá, protože se ukázal jako univerzálnější než únorový svátek svatého Valentýna (svátek zamilovaných) a květnový Svátek matek. Potvrzují to zkušenosti květinářů, floristů i výrobců cukrovinek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Den žen je vhodnou příležitostí nejen na obdarování manželek, partnerek či matek, ale i kamarádek, kolegyň. „A ať si říká, kdo chce, co chce, MDŽ je něco jako ježíšek, ten se taky nemění. A je pro květináře a floristy stále zajímavější,“ potvrdil Právu Ondřej Štěpánek z vedení Svazu květinářů a floristů ČR, který v Brně na Lesné provozuje květinářství Ammi.

Zdůraznil, že dnes už se nekupují karafiáty s asparágusem, ale sezonní květiny, tedy tulipány, narcisy a hyacinty. Karafiát se vrací jako součást květinových vazeb. Květináři si totiž pochvalují jeho odolnost a široké barevné spektrum. Zatímco podle květinářů jasně v množství prodaných květin vítězí svatý Valentýn a o druhou příčku se pere MDŽ a Svátek matek, cukráři to vidí jinak.

Miss Karolína Kokešová: Je hezké, když muž umí ženu ocenit včetně její krásy

Styl

„K MDŽ trochu toho sladkého patří a dámy si alespoň v tento den zaslouží nedívat se na váhu a dopřát si něco na zub. Kolem 8. března je zájem hlavně o dortíky, pralinky, všechny čokoládové dezerty a ručně dělané bonboniéry,“ prozradil prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

Zdůraznil, že co do množství prodaných sladkostí v cukrárnách v ČR se svatý Valentýn s MDŽ perou jasně o první místo. Pozadu je Svátek matek, kdy se podle příjmů cukrářů sladké kupuje méně. Mezinárodní den žen byl poprvé slaven v roce 1909 v USA coby den připomínající jejich práva.

Po roce 1989 byl jeho smysl v Česku zpochybňován, a to s odůvodněním, že jde o svátek z časů dávno minulých, který byl nahrazen návratem k oslavám Svátku matek a nově přivezeným svátkem svatého Valentýna.

Anketa

Slavíte Mezinárodní den žen?
Ano
47,9 %
Ne
52,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5869 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám