Hlavní obsah

Kroupy nejen ve vánočním jídelníčku

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se dočkaly návratu na kulinární scénu - kroupy. Zatímco v tradiční české kuchyni se objevovaly nejčastěji v jelitech a vánočním kubovi, v současné době dobylo svět módních restaurací krupeto.

Foto: Profimedia.cz

Kroupy se hodí jako základ pokrmů, jako příloha i vložka do polévek.

Článek

Kolik Čechů z deseti by dokázalo odpovědět na otázku, z čeho se vyrábějí kroupy? V malém průzkumu jsme došli k potěšitelnému číslu 7.

Z pšenice i z ječmene

Jde o oloupaná obilná zrna. Nejčastěji používanými druhy jsou ječné a pšeničné kroupy, můžeme koupit ale i žitné, ovesné nebo pohankové či produkt ze pšenice špaldy.

Melou se v různých stupních hrubosti na velké, střední a malé, perličky a lámanku. Nejjemnější je pak krupice a krupička.

Obiloviny patří k základním pilířům stravy

Zdraví

Výživové parametry se odvíjejí od druhu obilí, z něhož jsou vyrobeny. Zrovna tak obsah lepku. Většina krup se nehodí do bezlepkové diety, výjimky se ale najdou. V první řadě to jsou pohankové kroupy. Ty mohou na svůj jídelníček zařadit i celiaci, protože pohanka lepek neobsahuje.

Podobně si většina lidí trpících celiakií může dovolit konzumovat ovesné kroupy. Ani oves neobsahuje lepek, ale jeho protein avenin má některé podobné vlastnosti. Naštěstí se podle posledních průzkumů nežádoucí účinky této ovesné bílkoviny ukazují jako vzácné. Přesto je namístě jistá opatrnost.

Kalorie a vitaminy

Energetická hodnota malých obilných kuliček se šplhá poměrně vysoko, kolem 1500 kJ. Redukční dieta tedy nebude pro kroupy tím pravým hřištěm.

Pro svůj vysoký obsah sacharidů se nehodí ani do momentálně velmi populární proteinové diety, i když se v jejich složení vyskytuje kolem osmi až deseti procent bílkovin. Obsahují také prakticky všechny pro výživu nezbytné prvky, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo.

Foto: Profimedia.cz

Kroupy obsahují prakticky všechny pro výživu nezbytné prvky, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor a železo.

Nesmíme zapomenout ani na vitaminy, z nich lze za podstatný považovat především vitamin E a vitaminy z řady B. Konkrétnější hodnoty se samozřejmě odvíjejí od výchozí suroviny.

Příprava

Tuto potravinu je dobré před vařením namočit do studené vody, přibližně na 30 minut. Perličkám a lámance stačí čtvrthodina, velké kroupy mohou bobtnat i déle.

Před namáčením je properte pod tekoucí vodou. Vařte je v osolené vodě, na jeden díl krup tři až čtyři díly vody. Počítejte s tím, že několikanásobně zvětší svůj objem.

Doba varu se také odvíjí od velikosti zrnek, doporučení najdete na obalu. U malých to bývá dvacet minut, velká zrna potřebují hodinu i více.

Pozor, kroupy se rády připalují, proto je vařte zvolna v hrnci s nepřilnavým dnem a dohlédněte na to, aby byly stále ponořené v dostatečném množství vody. K ideální přípravě poslouží rýžovar.

V polévce i k masu

Využití mají rozsáhlé, nebojte se experimentů.

  • Kroupy se hodí jako základ pokrmů, jako příloha i vložka do polévek. Většinou je dobré vařit je zvlášť, například z vývaru by vytáhly příliš mnoho tekutiny i chuti.
  • Jejich nevýrazná, neutrální chuť dává prostor dochucení bylinkami, kořením, tradičně se spojuje s česnekem a majoránkou. Můžete ale vyzkoušet i kari nebo ajvar. 
  • Velmi dobré jsou promíchané s čočkou.
  • Nebraňte se ani přípravě na sladko s vanilkou, skořicí, kakaem, medem, oříšky a rozinkami. 
  • Na houbového kubu si vzpomeňte častěji než jednou do roka na Vánoce.

Rychlá prdelačka z jelítka

Na sádle orestujte cibuli. Žemlové jelito rozmixujte ponorným mixerem ve studené vodě (na větší jelito přibližně půl litru vody nebo vývaru) a přilijte k cibuli.

Použijete­-li kroupové jelito, tak ho jenom rozšlehejte ve vodě metličkou. Nechte provařit a do polévky přidejte předvařené kroupy, ještě chvilku povařte. Prdelačku dochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou.

Zabijačkové hody doma v kuchyni

Žena

Krupeto

Na olivovém oleji orestujte cibuli a kořenovou zeleninu, přidejte houby a hrášek, eventuálně kuřecí prsa nakrájená na menší kousky. Osmahněte, přidejte předvařené kroupy a vše zalijte sklenkou bílého vína.

Zarestujte a krupeto podlijte vývarem. Na závěr do pokrmu vmíchejte nastrouhaný parmezán a zjemněte ho máslem. Výsledná konzistence by měla být krémová jako u italského rizota.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám