Hlavní obsah

Do boje se zabijáky erekce

Právo, Petr Veselý

Selhání erekce, tedy erektilní dysfunkce (ED), trápí více než polovinu mužů starších 40 let. Samozřejmě v různé míře. K lékařům však zajde pouze deset procent z nich. Bez ohledu na to, že specialisté dosahují při jejich léčbě úžasné výsledky: dokážou uspokojivě vyřešit problémy 95 procent pacientů. Přesto trvá v průměru 5 až 7 let, než stupňující se obtíže aspoň část mužů doženou k lékaři.

Článek

Nejkomičtější na tom je, že valná část z těch zdánlivě rozumně uvažujících deseti procent pacientů přichází ke specialistům sice relativně včas, ale se sebezapřením, zaťatými zuby a právě díky naléhání manželky.

Zhroucení mužnosti

Proč muži návštěvu u androloga, sexuologa nebo urologa tak oddalují? „Pro většinu z nich znamená ztráta erekce zhroucení jejich mužnosti,“ říká MUDr. Karel Kočí, CSc., z pražské ordinace Andromeda. „Málokdo v ní vidí to, co doopravdy je: zdravotní problém, který se obvykle dá dobře řešit.“

Proč muži návštěvu u androloga, sexuologa nebo urologa tak oddalují? „Pro většinu z nich znamená ztráta erekce zhroucení jejich mužnosti,“ říká MUDr. Karel Kočí, CSc., z pražské ordinace Andromeda. „Málokdo v ní vidí to, co doopravdy je: zdravotní problém, který se obvykle dá dobře řešit.“Pokud přijdou k lékaři včas, mohou dřív objevit i skrytou příčinu svých intimních potíží. Tou většinou bývá zdravotní problém.

Lékaři často zjistí, že mají vysoký tlak nebo cholesterol a pokročilé kornatění cév. U některých z nich objeví kardiologové dokonce vážné poškození cév zásobujících srdce. Potížemi s erekcí se však může hlásit také cukrovka, zhoubný nádor prostaty nebo roztroušená skleróza. Tedy choroby, které je dokážou těžce poznamenat, pokud je lékaři nezačnou léčit včas.

Začarovaný kruh

Odborníci nepovažují za erektilní dysfunkci (ED) občasná selhání. Je jím teprve stav, kdy jsou muži opakovaně neúspěšní při pokusech o soulož nebo když neschopnost dosáhnout a udržet erekci nutnou pro uspokojivou soulož trvá několik měsíců.

Pravda, ED je sice nezabije, ale může těžce poznamenat jejich manželství i kariéru. „Spousta mužů se uzavře do sebe, odmítá intimní soužití i debatu o svých potížích,“ říká doktor Kočí. „Pohybují se v bludném kruhu a jejich problémy doma, a logicky také v práci, se pak zbytečně vyhrocují.“

Klíčová role žen

Při léčbě ED může sehrát velice důležitou roli žena. Porucha erekce není totiž pouze mužův problém. Je to problém páru. Spousta žen to tak správně vnímá. Odborníci přiznávají, že velmi častým důvodem, proč muži nakonec přicházejí do jejich ordinací, je právě naléhání žen.

Při léčbě ED může sehrát velice důležitou roli žena. Porucha erekce není totiž pouze mužův problém. Je to problém páru. Spousta žen to tak správně vnímá. Odborníci přiznávají, že velmi častým důvodem, proč muži nakonec přicházejí do jejich ordinací, je právě naléhání žen.Nejtěžší bývá pro ženu udržet na uzdě nervy. Zvlášť když neví, co se děje. Často si myslí, že se muži už nelíbí. Že si našel jinou. Že ho s ní sex přestal bavit. Že se ho dotkla. Že trpí nějakou vážnou nemocí… Škvaří se v papiňáku představ a emocí.

Při léčbě ED může sehrát velice důležitou roli žena. Porucha erekce není totiž pouze mužův problém. Je to problém páru. Spousta žen to tak správně vnímá. Odborníci přiznávají, že velmi častým důvodem, proč muži nakonec přicházejí do jejich ordinací, je právě naléhání žen.Nejtěžší bývá pro ženu udržet na uzdě nervy. Zvlášť když neví, co se děje. Často si myslí, že se muži už nelíbí. Že si našel jinou. Že ho s ní sex přestal bavit. Že se ho dotkla. Že trpí nějakou vážnou nemocí… Škvaří se v papiňáku představ a emocí.Spousta mužů se navíc chová jako splašený kůň: kope kolem sebe a utíká od toho, z čeho má strach. V čem se cítí zranění nebo ponížení. Jen mizivé procento hloupých slepic však zareaguje na jejich handicap tak, jak se obávají. Tedy výkřiky typu: „Ty impotente! Když mě nedokážeš ukojit, tak mi nelez do postele!“

Většina žen zareaguje vstřícně a s pochopením. Snaží se manželovi vysvětlit, že ho má ráda, a proto spolu musí o jeho problémech mluvit. A pokud ne spolu, tak by měl muž mluvit alespoň se specialistou. „Ideální samozřejmě je, když k němu zajdou oba,“ zdůrazňuje doktor Kočí.

Největší nepřítel

Nejčastějším zabijákem erekce je kouření. Navzdory reklamě a filmům, ve kterých se cigareta objevuje jako symbol mužnosti.

Podobně negativně na ni působí obezita, sedavý způsob života, přílišné pití alkoholu a užívání drog. Nebo únava, nevyspání, přepracovanost a špatně odreagovaný stres. Celou čtvrtinu poruch erekce mohou podle některých specialistů vyvolat léky. Třeba na léčení:

* vysokého krevního tlaku (betablokátory, di -uretika, atd.)

* psychických nemocí (hlavně depresí a úzkostí)

* alergií (antihistaminika) a plísní (antimykotika)

* žaludečních vředů a žlučníkových nebo ledvinových kolik

* zhoubných nádorů (některá chemoterapeutika) atd.

V tomto případě je potřeba, aby lékař s pacientem hledal ze spektra léků takový, který potíže s erekcí nevyvolává. Nebo ten, jehož negativní efekty jsou co nejmenší. Muži však nesmějí léky vysadit nebo měnit jejich dávkování bez konzultace s ním.

Málo mužských hormonů

ED však může vyvolat také nedostatečná hladina mužských pohlavních hormonů. Podobně jako nervové příčiny (poranění po úrazech, operacích prostaty, neuropatie atd.) a nádorové nebo autoimunitní nemoci.

Velkým dílem se však na nich dovedou podílet psychické a ze -jména partnerské problémy. Tím spíš se zdá být neuvěřitelné, že při takové spleti příčin dokážou specialisté dosáhnout vysokého procenta úspěšnosti: 95 procent.

Nejlepší prevence

„Kvalitní erekce je docela výmluvnou vizitkou mužovy kondice i jeho celkového zdraví,“ říká doktor Kočí. „Proto by manželé měli na její signály reagovat citlivě, ale bez hysterie. Její občasné výpadky přináší hektický způsob života v moderní společnosti a její postupné ochabování zase docela přirozeně stáří.“

Vyrovnaní lidé to tak berou. Pokud erekci nezlepší ani jinak pozoruhodně účinná léčba, pomůžou si změnou sexuálních praktik. Ti nejpodnikavější se v nich dokonce snaží vidět vítané inovace, které změní a osvěží jejich sexuální stereotypy. Prostě si radost ze sexu, vzájemné blízkosti a porozumění nedají vzít.

Weby jako záchranka Spoustu užitečných informací o ED i o tom, jak ji efektivně zvládnout, najdete na internetu: www.zivotjakopredtim.cz nebo na www.opetmuzem.cz. S dotazy se lze obrátit také na internetovou poradnu na www.ordinace.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Posilování zabrání impotenci

Cvičení a posilování je výhodné pro ženy i muže kvůli dobré kondici a prevenci srdečních onemocnění, proti mrtvici, diabetu, obezitě, vysokému krevního tlaku,...

Výběr článků

Načítám