Hlavní obsah

Cheerleading: netradiční sport je v Česku stále populárnější

Právo, Kateřina Severová

Roztleskávání není jen tleskání do rytmu. Anglický výraz cheerleading označuje povzbuzování a vedení. Sport, jenž ve svých počátcích vznikl jako organizované povzbuzování při sportovních akcích, dnes v České republice provozuje asi šest stovek žen i mužů.

Foto: Chilli Cheerleaders, Právo

Cheerleaders zpestřují přestávky mnoha sportovních utkání.

Článek

Cheerleading paradoxně vymyslel muž. Ohlédneme-li se do historie, prapůvodcem cheerleaders byl v roce 1898 americký univerzitní student Johnny Campbell, jenž stál před fanoušky na fotbalových zápasech a organizoval pokřiky.

Ženy se do cheerleadingu zapojují až ve 20. letech minulého století. Spolu s nimi se do tohoto sportu dostávají i různé pohybové a akrobatické prvky.

„Na přelomu let 1993 a 1994 v Praze vznikly dva cheer - týmy u klubů amerického fotbalu. Po nějakou dobu byly jedinými cheer týmy v ČR, ale postupně se velice rychle připojily desítky dalších,“ uvádí Barbora Schejbalová, předsedkyně České asociace cheerleaders (ČACH).

Tato organizace byla založena v roce 2001, zastřešuje jednotlivé kluby a celkem čítá šest set členů.

Historie cheerleadingu
80. léta 19. stol. - zaznamenán první organizovaný pokřik na fotbalovém zápase
20. léta 20. stol. - zapojují se i ženy
30. léta - první vystoupení s papírovými třásněmi
50. léta - pořádány univerzitní semináře
70. léta - vystoupení také při basketbale či plavání
90. léta - v České republice vznikají první cheer týmy

Mezi roztleskávači také muži

Přestože si mnoho lidí myslí, že roztleskávačkou se může stát jen vysoká a štíhlá dívka, není tomu tak. Mezi cheerleaders jsou holky, které mnohdy nesplňují modelkovské parametry. A při některých vystoupeních lze spatřit mezi skupinou dívek také chlapce. V tomto sportu jde totiž podle Schejbalové především o dobré pohybové schopnosti.

„S cheerleadingem může začít dívka či chlapec již v pěti letech. Požadavky si určuje každý tým sám. Nejaktivnější zůstávají až do zhruba třiceti let,“ tvrdí Schejbalová.

Týmy s taneční choreografií i více akrobatické

Některé kluby se více věnují tanečním choreografiím, některé zas více akrobacii a atraktivním pyramidám. Existují i smíšená družstva, složená z dívek a chlapců. Završení českého cheer roku jsou mistrovství ČR a Spirit Cheer Cup.

„Abys mohla dělat pyramidy, tak to představuje několikatýdenní trénink. Holky musí být sehrané, aby nedošlo náhodou k nějakému zranění,“ říká Irena Hillbricková, jedna z roztleskávaček pražského týmu Chilli Cheerleaders, která tento sport dělá již pět let.

Cheerleading není jen o tleskání a pokřikování do rytmu, jak si mnozí myslí, ale i o náročné pohybové průpravě. „Tréninky jsou nejméně dvakrát týdně a musíme si pamatovat alespoň deset sestav. Někdy se to taky neobejde bez modřin a boulí,“ dodává pětadvacetiletá Irena.

„Uživit se tím nedá. Všichni mají jako hlavní činnost práci nebo studium. Cheerleading je jako zábava,“ vysvětluje Irena s tím, že finanční odměna se odvíjí od počtu vystoupení.

Roztleskávačky se ukážou v Praze
Nechat se strhnout energickými cheerleaders doprovázenými dynamickou hudbou má šanci každý, kdo zavítá 22. listopadu do TJ Sokol Královské Vinohrady v Praze.   V místní sportovní hale proběhne již třetí ročník souteže cheer týmů nazvané Spirit Cheer Cup. Podívaná plná pohybu a hudby, která začne ve 12 hodin, představí divákům netradiční kombinace cheerledingu a jeho technik.   Na návštěvníky čeká během celého soutěžního klání také bohatý doprovodný program v podobě líčení, kosmetiky, masáží, kadeřníka či tipů na zdravou výživu. Bližší informace budou průběžně zveřejňovány na stránkách České asociace cheerleadingu (www.cach.cz).

Slovníček

pom pons – třásně v rukou

stunt – lidská pyramida

base – cheerleaders tvořící základ stuntu

top - cheerleader na vrcholu stuntu

chant - opakující se pokřik

spirit - duch týmu, cheerleaders se snaží diváky povzbudit k většímu fandění

Reklama

Výběr článků

Načítám