Hlavní obsah

Aby viry neměly šanci. Čím před nástupem zimy posílit imunitu

– PRODUKTOVÝ ČLÁNEK
Novinky, Zboží.cz

Nástup podzimu patří k jednomu ze zatěžkávacích období pro náš imunitní systém. Nevyzpytatelné počasí, šířící se bacily, návrat dětí do školy… To vše nahrává nejrůznějším nepříjemným onemocněním. Svůj organismus byste proto měli v boji s nástrahami podzimu posílit. Na které vitaminy a minerály vsadit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli všichni víme, že důležité látky bychom měli získávat především ze stravy, ne vždy se nám takové předsevzetí daří. Navíc na podzim není od věci vypomoci si také doplňky stravy. To abychom lépe čelili nástrahám v podobě nachlazení či chřipky.

Vitaminy pro malé i velké

Jedním z vitaminů, které jsou spojovány s posílením imunitního systému a prevencí nachlazení, je vitamin C. Vzhledem k tomu, že mají někteří z nás tendenci s nástupem chladnějšího počasí konzumovat méně čerstvého ovoce a zeleniny, není od věci porozhlédnout se po doplňku tohoto vitaminu v lékárně. Často jej seženete v kombinaci s dalšími vitaminy či některými minerály.

Také vitaminy skupiny B hrají v posilování imunity důležitou roli. Navíc dokážou pomoci s únavou, které se člověk na podzim jen těžko zbavuje, a pomohou i při stresových situacích. Nejlepší je dodat tělu celé spektrum těchto vitaminů (tzv. B-komplex).

03_rijen_Zbozi_Posileni imunity_1.jpg

1. WALMARK Spektrum Gummies Imunita s echinaceou tbl. 60, od 224 Kč 2. Extrifit V 52 Vita Complex Forte tbl. 60, od 379 Kč

1. WALMARK Spektrum Gummies Imunita s echinaceou tbl. 60, od 224 Kč 2. Extrifit V 52 Vita Complex Forte tbl. 60, od 379 Kč 3. Kitl Eligin BIO, od 709 Kč

1. WALMARK Spektrum Gummies Imunita s echinaceou tbl. 60, od 224 Kč 2. Extrifit V 52 Vita Complex Forte tbl. 60, od 379 Kč 3. Kitl Eligin BIO, od 709 Kč 4. InPharm Lipo-C-Askor 60 tob., od 348 Kč

1. WALMARK Spektrum Gummies Imunita s echinaceou tbl. 60, od 224 Kč 2. Extrifit V 52 Vita Complex Forte tbl. 60, od 379 Kč 3. Kitl Eligin BIO, od 709 Kč 4. InPharm Lipo-C-Askor 60 tob., od 348 Kč 5. GS Imunostim Junior tbl. 20, od 99 Kč

6. Walmark Marťánci s Imunactivem jahoda tbl. 90, od 222 Kč

S tím, jak na podzim ubývá slunečního svitu, klesá také příjem vitaminu D. Přitom i ten správné fungování imunitního systému podporuje, nemluvě o zdraví kostí. Velmi často také zapomínáme na vitamin A. Ačkoli je spojován především s podporou zraku, imunitní systém rovněž ovlivňuje.

Řada lidí spíše než na jednotlivé vitaminové doplňky stravy spoléhá na multivitaminy. Ty nabízejí celé spektrum vitaminů a dostanete je jak ve formě pro dospělé, tak i v dávkování pro děti. Dětské doplňky stravy jsou navíc často vyrobené na míru přímo „dětským jazýčkům“ – seženete je s v nejrůznějších příchutích či ve formě sirupů, ale také bonbonů.

Nezapomínejte na minerály

Nejen vitaminy ovšem hrají v posilování imunitního systému důležitou roli. Opomíjet bychom neměli ani minerály. V souvislosti s prevencí viróz se nejčastěji skloňuje zinek, který kromě mnoha další přínosů pozitivně ovlivňuje také kvalitu nehtů a vlasů.

Dalším z minerálů, které naše tělo nejen na podzim potřebuje, je hořčík. Nejenže podporuje silnou imunitu, ale také se podílí na správné činnosti metabolismu, svalů i nervové soustavy. Oceníte ho tedy i při podzimní únavě či všudypřítomném stresu.

Zapomínat bychom neměli ani na železo, které se podílí na transportu kyslíku v těle a dalších procesech, jež hrají v silném imunitním systému roli. Zatímco dříve bylo možné dostat v lékárnách doplňky stravy obsahující železo prakticky pouze ve formě tablet, dnes seženete i sirupy s tímto prvkem.

Dalším nezbytným minerálem je selen. Ačkoli ho tělo nepotřebuje velké množství, nevyplatí se jej opomíjet.

03_rijen_Zbozi_Posileni imunity_2.jpg

1. Reflex Nutrition Albion Magnesium 90 kapslí, od 295 Kč 2. Centrum Special Maxi hořčík 60 tbl., od 98 Kč

1. Reflex Nutrition Albion Magnesium 90 kapslí, od 295 Kč 2. Centrum Special Maxi hořčík 60 tbl., od 98 Kč 3. Myprotein Zinek, od 149 Kč

1. Reflex Nutrition Albion Magnesium 90 kapslí, od 295 Kč 2. Centrum Special Maxi hořčík 60 tbl., od 98 Kč 3. Myprotein Zinek, od 149 Kč 4. Walmark Zinek 15 mg, od 45 Kč

1. Reflex Nutrition Albion Magnesium 90 kapslí, od 295 Kč 2. Centrum Special Maxi hořčík 60 tbl., od 98 Kč 3. Myprotein Zinek, od 149 Kč 4. Walmark Zinek 15 mg, od 45 Kč 5. GS Vápník-Hořčík-Zinek Premium, od 55 Kč

6. Jamieson vitamín B6 + B12 + kyselina listová tbl. 110, od 116 Kč

Také doplňky stravy s minerály dostanete v lékárně ve formě multiminerálů, případně jsou kombinovány s určitými vitaminy (u některých kombinací vitaminů a minerálů je ostatně prokázáno, že je tělo vstřebá a zužitkuje lépe než samostatně) nebo bylinnými extrakty (echinacea, zázvor, česnek, ale například také hlíva ústřičná a další).

U doplňků stravy – ať už jde o vitaminy, minerály nebo bylinky – vždy platí, že by rozhodně neměly být náhradou zdravého životního stylu. Imunitní systém totiž potřebuje ke správnému fungování pestrou stravu, dodržování pitného režimu a také dostatek pohybu. Při užívání doplňků je pak nutné řídit se pokyny výrobce (nikdy nepřekračujte doporučenou denní dávku, některými vitaminy a minerály je totiž možné se předávkovat). Pokud současně užíváte léky či jiné doplňky stravy, poraďte se raději s lékařem.

I když to tak často nevypadá, podzim a poté nástup zimy nemusí být obdobím, kdy máme neustále ucpaný nos, bolavý krk nebo kdy padáme únavou na každém kroku. Pokud svému tělu, respektive imunitnímu systému, dopřejeme dostatek potřených vitaminů a minerálů (v kombinaci se zdravým životním stylem), můžeme si tento čas užít ve zdraví.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám