Hlavní obsah

Protáhněte si ztuhlý krk a šíji

Novinky, Karel Markel, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás nepříjemná ztuhlost krku, bolest šíje, nebo migrény? Všech těchto neduhů se můžete velice rychle zbavit několika správnými cviky.

Foto: Karel Markel, Supertělo.cz (4x)

Protáhněte si ztuhlý krk a šíji.

Článek

Krční svaly jsou velice náchylné na zkracování. Na vině je všudypřítomný stres a také sedavý způsob života bez dostatku pohybu. Zkrácené krční svaly mohou navíc vyvolávat nepříjemné bolesti hlavy a migrény. A to vše jen proto, že lidé zanedbávají sami sebe.

Krční svalstvo si přitom může každý velice jednoduše protáhnout svépomocí, a to kdekoli a kdykoli během dne. V tomto článku se naučíte hned tři jednoduché cviky, které vám od ztuhlosti a zkrácení pomohou během několika minut.

Cvik č. 1

Vzpřímeně se posaďte na gymnastický míč, popřípadě na jakoukoli židli. Záda jsou rovná, hlava vzpřímená, pohled směřuje rovně před vás. Dlaň pravé ruky položte na temeno hlavy z levé strany, stejně jako na obrázku.

Pomalu a jemně začněte přitahovat hlavu k pravému rameni, ovšem pouze do bodu, kdy ucítíte jemný tah. V tomto bodě setrvejte 15 až 20 vteřin. Následně proveďte hluboký nádech a s výdechem hlavu přitáhněte ještě o něco blíže k rameni. Celý cvik musí být příjemný, nikdy byste neměla cítit nepříjemnou bolest. Následně cvik opakujte i na opačnou stranu.

Cvik č. 2

Opět si sedněte vzpřímeně, hlavu držte v prodloužení páteře, zkřižte ruce za hlavou. Nyní jste v základní pozici. Následně otočte hlavu doprava, přibližně pod úhlem 60°, a s výdechem ji pomalu stlačte směrem dolů.

Pohyb zastavte v momentě, kdy ucítíte tah. V této pozici opět setrvejte 15 až 20 vteřin. Následně se opět zhluboka nadechněte a s výdechem stlačte hlavu opět o něco níže. Poté se vraťte do výchozí pozice a proveďte cvik i na opačnou stranu.

Cvik č. 3

Tento cvik je velice podobný cviku předešlému. Jediný rozdíl je v tom, že se hlava nenatáčí pod žádným úhlem, je tlačena přímo dopředu. U tohoto cviku velice často dochází k chybě, které je potřeba se vyvarovat.

Při tlačení hlavy dopředu dochází často k přílišnému pohybu hrudních obratlů směrem dopředu a člověk se tak začne hrbit. Aby byl cvik efektivní, musí celý pohyb vycházet především z obratlů krčních, zatímco zbytek páteře je stále stabilizován.

U všech těchto cviků platí jednoduchá poučka. Samotné provádění každého z nich by mělo být vždy příjemné a nemělo by být doprovázeno nepříjemnou bolestí. Je také vhodné, jak je i v článku zmíněno, snažit se s každým výdechem posunout hlavu o malý kousek dále.

Tyto cviky protahují především svaly krční, šíji a také horní část svalu trapézového. Právě zkrácení těchto svalů vede ke ztuhlosti krku a může vést k vyvolávání bolesti hlavy a migrén. Snažte se tedy tyto cviky cvičit pravidelně, nejlépe každý den.

Nedaří se vám zhubnout? Sedm tipů, jak obelstít hlad, naleznete na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám