Hlavní obsah

Jak správně podávat sekt

Novinky, Dana Sokolová

Silvestr bez šumivého vína neboli sektu si umí představit málokdo. Je to už taková tradice. Ne každé šumivé víno lze ale považovat za šampaňské. To pochází pouze ze speciálních oblastí severní Francie.

Foto: Profimedia.cz

Šumivá vína se servírují do sklenek typu flétna.

Článek

Pro výrobu šumivých vín je důležité tzv. druhotné kvašení, jehož způsob provedení je rozhodující pro určení nejen kvality, ale i ceny vína.

Obecně lze říci, čím pracnější je postup tohoto kvašení, tím kvalitnější a dražší víno vzniká.

Metody kvašení
Tzv. metoda Champagne – patří mezi nejnáročnější výrobní postup. Druhé kvašení probíhá v lahvi a tímto způsobem jsou kvašena ta opravdu nejkvalitnější vína. Doba výroby takového vína musí být nejméně 9 měsíců.
Tzv. metoda Charmat – jde o malinko jednodušší postup, kdy druhé kvašení probíhá ve velké nádobě, tzv. tanku. I takto jsou kvašena kvalitní vína, nejméně 60 nebo 120 dnů (podle roční doby).
Tzv. karbonizace – druhé kvašení neprobíhá vůbec, víno je nasyceno CO2 jako sodovka. Touto metodou jsou vyráběna méně kvalitní vína.

Ročník vína lze uvést pouze tehdy, jestliže alespoň 85 % vína bylo získáno z hroznů sklizených v příslušném roce. Etiketa vína může obsahovat název vinařské oblasti, ve které bylo víno vyrobeno, zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo hroznů bylo vyrobeno alespoň 50 %.

Šumivá vína versus perlivá

Šumivá vína lze také rozdělit podle tlaku v lahvi a podle síly bublinek na vína šumivá a perlivá. Šumivá vína (spumante, sparkling) by měla mít natlakováno alespoň na 3 atmosféry, přičemž vína perlivá (frizzante, semi-sparkling) mají tlak cca od 1 do 2,5 atmosféry.

Perlivé víno je uměle sycené (impregnované) kysličníkem uhličitým za chladu nebo vyrobené kvašením v uzavřených nádobách do přetlaku 0,2 MPa. K jeho výrobě se používají vína stolní či jakostní.

Tato vína vykazují po otevření většinou hrubší a kratší perlení než vína šumivá, vyrobená druhotným kvašením.

Foto: archív firem

Zleva:

Oblíbené prosecco

Mezi nejoblíbenější šumivá vína poslední doby patří bezpochyby svěží italské prosecco, pro jehož výrobu se používá odrůda Glera. Připravuje se moderní charmatovou metodou ve vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska.

Právě kombinace vinné odrůdy, italského slunce a strmých svahů mu dodává jeho proslulou lehkost a šťavnatost. Nejryzejší prosecca pocházejí z okolí městečka Valdobbiadene a jsou označena zkratkou DOCG. Odtud vzešlo také typické Prosecco Mionetto, které si můžeme vychutnat i u nás.

Jak správně podávat sekt

1. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok.

„Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier společnosti Bohemia sekt.

2. Odstraníme kapsli.

Foto: Bohemia sekt

3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

Foto: Bohemia sekt

4. Lahev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

Foto: Bohemia sekt

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Foto: Bohemia sekt

6. Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Foto: Bohemia sekt

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám