Hlavní obsah

Kocovina dá tělu pořádně zabrat

Novinky, das

Bujaré oslavy s příměsí alkoholu k Silvestru jednoznačně patří. Ne všichni se ale nového roku dožijí v bystré mysli a ve zdraví. Nemusí jít přitom o vážná poranění. I pěkná kocovina dá tělu pořádně zabrat. Podívejte se s námi, co se děje s tělem při konzumaci alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Tolerance alkoholu je velice rozdílná.

Článek

Alkohol se nejdříve dostává do žaludku a následně do tenkého střeva, kde se vstřebává do krve. Krví se alkohol dostane do všech orgánů v těle včetně mozku. Alkohol je odbouráván v játrech, kde se přeměňuje 60–90 % alkoholu. V játrech se mění na toxický acetaldehyd – právě z toho nám bývá špatně, a následně na kyselinu octovou, kterou vyloučíme z těla.

Faktorů, které ovlivňují vstřebávání alkoholu, je mnoho: tělesná hmotnost, stavba těla, pohlaví, objem krve, druhy konzumované potravy, množství vypitého alkoholu. Například u mužů je průměrná rychlost odbourávání alkoholu z těla 0,1–0,2 promile za jednu hodinu. Oproti tomu u žen je to o 15 % méně. Alkohol se kompletně vstřebá do krve za 1 až 2 hodiny. Pouhá 3 % alkoholu se vyloučí plícemi a 1–2 % se vyloučí močovými cestami.

Tolerance alkoholu 

Vždy velmi záleží na koncentraci alkoholu v krvi. U osob závislých na alkoholu často nejsou znát žádné příznaky, zatímco například u mladých dívek může i nízká koncentrace způsobit otravu. Tolerance alkoholu je proto velice rozdílná.

U někoho může být hladina alkoholu v krvi ve výši 3 ‰ skutečně ohrožujícím stavem, na druhou stranu však jsou i lidé, kteří přežili otravu alkoholem v množství osmi promile. V takových případech je nutná intenzivní péče v nemocnici zahrnující hemodialýzu a podání tekutin, které „ředí“ alkohol.

Jak alkohol zatěžuje náš organismus

Hlava - Po alkoholu jsme zpočátku obvykle veselejší, sebevědomější, uvolněnější, komunikativnější. Později se ale dostavují deprese či dokonce agresivita. Člověk ztrácí kontrolu i soudnost. Nejde ani tak o to, že si mnoho z nás někde tzv. utrhne ostudu. Velmi často jde hlavně o neschopnost rozpoznat nebezpečí, sklony způsobit nehodu, udělat něco, čeho bude člověk později litovat. Alkohol „odsává“ z mozku vodu. Mohou se objevit závratě a pulzující bolest hlavy, když začne tělo odbourávat alkohol.

Zrak - Alkohol ovlivňuje signály, které oči vysílají do mozku. Obraz je rozostřený, snižuje se schopnost odhadnout vzdálenost a rychlost.

Uši a koordinace - Požití alkoholu ovlivňuje činnost rovnovážného ústrojí v lidském uchu. Může dojít ke snížení schopnosti orientace, rozeznávání zvuků i směru, ze kterého přicházejí. To je důvod, proč se mnoho nehod chodců stane právě pod vlivem alkoholu.

Pokožka - Dehydratace organismu při požití alkoholu má vliv i na pokožku. Alkohol roztahuje cévy pod kůží, které se časem mění v nehezké žilky ve tváři. Dehydratace způsobuje její předčasné stárnutí.

Srdce - Zběsilá konzumace velkého množství alkoholu může způsobit nepravidelnou srdeční činnost a dechovou nedostatečnost.

Játra - Játra jsou jakýmsi katalyzátorem nečistot v těle. Odbourávají většinu alkoholu, který člověk vypije (zbytek odchází z těla dechem, močí a potem). Jsou schopny odbourat u průměrného dospělého člověka zhruba 8 g alkoholu za hodinu. Přitom například oblíbená dvanáctka obsahuje 15,4 g alkoholu na půl litru, 2 dcl dezertního vína dokonce 25,2 g alkoholu.

Při rychlejší konzumaci přestávají játra správně pracovat. V extrémním případě může dojít i k alkoholickému kómatu či dokonce smrti. Pravidelná konzumace většího množství alkoholu vede k odumírání jaterních buněk, tzv. cirhóze, nebo také k rakovině jater a jiným nádorovým onemocněním.

Žaludek - Alkohol dráždí žaludek, způsobuje nevolnost, křeče nebo průjem. Většina alkoholických nápojů zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je podrážděný, pociťujeme nevolnost, bolesti. Kyselost žaludku lze snížit třeba tím, že se před požitím alkoholu najíme, nebo v průběhu večera „proložíme“ alkoholické nápoje vodou.

Pohlavní orgány a sex - Sklenka vína nebo dvě možná mohou pomoci odhodit zábrany a více se při sexuálních hrátkách odvázat. Neměli bychom ale zapomínat na to, že při požití většího množství alkoholu ztrácíme schopnost ovládat svoje tělo. U mužů má požití alkoholu vliv na erekci (ačkoli možná zpočátku u malého množství alkoholu pozitivní, později rozhodně negativní), u žen může dojít k opoždění menstruace.

V neposlední řadě ovlivňuje alkohol naši soudnost. Snadněji pak podlehneme momentální touze. Později svého rozhodnutí můžeme litovat, zvlášť jde-li o nechráněný sex, kde hrozí přenos pohlavních chorob či nechtěné těhotenství.

Podpaží - Alkohol ovlivňuje složení lidských výměšků. Může způsobit nepříjemný pach potu i z úst. Spolehlivý způsob, jak odradit opačné pohlaví.

Jak tedy zvládnout bujaré popíjení, abychom následně nelitovali?

  • Není dobré pít alkohol takzvaně nalačno. Mnohem rychleji se pak totiž dostane do krve. Doporučuje se sytější a ideálně i mastnější jídlo. Pozor na sushi či lehké rybí pokrmy – ty vám moc nepomůžou, ale spíše uškodí.
  • Snažte se alkohol příliš nekombinovat – kupodivu zde platí, že kvalitní „tvrdý“ alkohol, tedy čisté destiláty, nezpůsobuje takovou kocovinu jako pivo či víno.
  • Opatrně na alkohol s bublinkami – právě bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve.
  • Je dobré prokládat popíjení také nealkoholickými nápoji – nejlépe minerálkou (Magnesia, Vincentka), které organismus hydratují a zároveň dodají tolik potřebné minerály.
  • Pomoci může i přípravek Alcovit s přírodním minerálem clinoptilolitem, který na sebe váže částice alkoholu, tím stahuje alkohol z krve a pak jej přirozenou cestou vyloučí z krve. Stačí si tedy hned po oslavě, a tedy před spaním, dát rozpuštěný minerál ve vodě, a ráno bude zajisté veselejší. Přípravek s minerálem clinoptilolitu lze užít ještě před začátkem pití. Minerál tak na sebe naváže alkohol rovnou, ještě než se dostane do krve a pak je o dost těžší se opít.
  • Po večírku si dopřejte delší spánek.
  • Následující ráno pomůže zcela jistě česnečka či vydatnější snídaně a hlavně popíjení čisté vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový rok oslavte především bezpečně

Silvestr – den zpravidla veselý, hlučný, rozjásaný, plný zvukových a světelných efektů. Aby byla naše večerní zábava bezpečná, dodržme základní pravidla pro...

Výběr článků

Načítám