Hlavní obsah

Počet nemocných se štítnou žlázou se kriticky zvyšuje, chybí lékaři

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vinohradské nemocnici stále nefunguje endokrinologické oddělení. Ostatní fakultní nemocnice jsou buď přeplněny, nebo mají jen endokrinologické ambulance. Před Endokrinologickým centrem se dokonce i stály dlouhé fronty od pěti hodin ráno.

Foto: Profimedia.cz

Určením špatné diagnózy může být nemocný nenávratně poškozen.

Článek

Deník Právo již v květnu informoval, že celé endokrinologické oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV), které navštěvovaly stovky nemocných převážně s poruchami štítné žlázy, zkolabovalo. Endokrinologové odešli a nemocnice začala hledat nové. Ani po dvou měsících se však nic nestalo.

„Z důvodu nedostatečného personálního obsazení je provoz endokrinologie na II. interní klinice stále omezen. Na trhu práce je kritický nedostatek zkušených endokrinologů a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tuto profesi stále poptává,“ řekl Právu její mluvčí Lukáš Matýsek. Pacienti, kteří se většinou o uzavření oddělení dozvěděli, až když přišli na kontrolu, si tak začali hledat nového lékaře, ale to v hlavním městě pořádně narazili.

Na vyšetření se stálo už i od 5 hodin ráno

„Pokud jde o Pražany s běžným onemocněním štítné žlázy, tak ti čekají na objednání i rok. To je pak velmi nebezpečné například u těhotných. Ale vím, že zhruba před rokem se vyprávělo, že fronty před Endokrinologickým ústavem se táhly celou Národní. Lidé tam stáli už od pěti hodin od rána. Obávám se, že nyní to rozhodně není lepší. I my jsme samozřejmě zaznamenali zvýšený zájem pacientů, kteří se léčili ve vinohradské nemocnici. U nás máme 15 endokrinologů, ale jsme zaměřeni na těžké případy, které sbíráme z celé republiky,“ sdělil Právu Štěpán Svačina, přednosta kliniky endokrinologie a metabolismu ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Dlouhý termín je velmi nebezpečný například u těhotných,
řekl Štěpán Svačina, přednosta kliniky

Zoufalou situaci redakci potvrdila již dříve i Marcela Dvořáková, primářka z Endokrinologického ústavu na Národní. „Endokrinologů je málo, protože pojišťovny nezvýšily už několik let kvóty na jednoho pacienta. Lékaři jsou tak limitováni pojišťovnami. My jsme také byli nuceni zpřísnit pravidla přijímaní nových pacientů,“ řekla Dvořáková, vedoucí oddělení klinické endokrinologie.

Situaci výrazně nemohou pomoct vyřešit ani další dvě fakultní nemocnice, které mají pouze ambulance. „U nás nemáme endokrinologické oddělení, jen ambulanci. Její vedoucí mi nyní potvrdil, že už nemůžeme přijímat nové pacienty, v takovém případě by bylo nutné rozšířit stav lékařů. I u nás zvýšený zájem pociťujeme, ale zatím to není nijak dramatické,“ sdělil redakci mluvčí Fakultní nemocnice na Bulovce Jakub Hofmann. Stejně tak i v Thomayerově nemocnice v Krči funguje pouze ambulance. „Pokud pacientovi stačí ambulantní léčba, může docházet k nám. Ale těžší případy posíláme do IKEM,“ vysvětlila mluvčí krčské nemocnice Martina Štanclová.

Fakta o štítné žláze

  • Štítná žláza na krku před hrtanem shromažďuje z krve jód k výrobě hormonů, které regulují spotřebu energie ve všech buňkách těla.
  • Onemocnění štítné žlázy je po cukrovce nejběžnější poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Pravděpodobnost onemocnění je čtyřikrát vyšší u žen než u mužů. Podstatou problému je, že imunitní systém nepovažuje štítnou žlázu za část těla a vyrábí proti ní protilátky.
  • Hypofunkce štítné žlázy = snížená funkce. Tělo funguje zpomaleně, projevuje se únava, pocit chladu, snížená schopnost soustředit se, pacient trpí poruchou paměti, přibýváním na váze. Výsledkem snížené funkce štítné žlázy jsou také ve 20 procentech deprese. Tento stav se nedá vyléčit, ale hormon se dá nahradit pravidelným užíváním tablet.
  • Hyperfunkce štítné žlázy = zvýšená funkce. Příznaky jsou přesně opačné. Rychlý tep, nervozita a podrážděnost, stálý pocit horka, svalová slabost, měknutí nehtů, padání vlasů, častější vyměšování, úbytek na váze při stále stejném příjmu potravin. Objevuje se zvýšený tlak na oční nerv a na tkáň v očnici, což způsobuje vylézání očí z očních důlků. Léčení bývá složitější. Existují tři možnosti: Podávání radioaktivního jódu na oslabení činnosti štítné žlázy, podávání léků na zastavení zvýšené produkce hormonu nebo chirurgické odstranění štítné žlázy, jejíž funkce se pak nahrazuje trvalým dodáváním chybějícího hormonu.

www.celostnimedicina.cz 

Obyvatelům metropole, kteří trpí poruchami štítné žlázy, tak zbývá už jen Motol, kde mají endokrinologické oddělení a žádné komplikace ještě nepocítili, a vojenská nemocnice ve Střešovicích, která rovněž hlásí klidový stav a dostatek endokrinologů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám