Hlavní obsah

Atraktivní lidé vypadají poctivě a užitečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW JERSEY

Cítíte se málo fyzicky přitažliví? Začněte pracovat na svých pozitivních vlastnostech. Tvrdí to docent psychologie Gary W. Lewandowski, který prý prokázal, že lidé dávající na odiv v kolektivu svou poctivost a užitečnost jsou vnímáni jako velmi atraktivní bez ohledu na dokonalost vzhledu. Pozitivní vlastnosti jim totiž dodávají i na fyzické kráse.

Článek

Naopak nečestnost a nevychovanost učiní i z modelky totální ošklivku. Docent psychologie z Monmouth University v New Jersey ve své studii předkládal dobrovolníkům fotografie s osobami opačného pohlaví. Dotyční měli hodnotit atraktivitu jedinců na obrázcích před a poté, co jim byly poskytnuty v rozhovoru podrobné informace o vlastnostech a chování dotyčných.

Dobrovolníci po rozhovorech o vlastnostech osob na obrázcích měli také vyjádřit míru žádoucnosti jednotlivých protějšků. Pozitivní informace o lidech na obrázcích jasně ovlivňovaly hodnocení jejich atraktivity i žádoucnosti jako potenciálního přítele či partnera. Výsledky se nijak nezměnily ani poté, co Lewandowski do hodnocení výsledků zahrnul fyzickou atraktivitu jednotlivých hodnotitelů a jejich „vztahový“ stav.

Studie jasně prokazuje, že vnímání fyzické atraktivity se mění s časem podle toho, jak dotyční získávají další informace o vlastnostech a chování jejich protějšku. „Tato studie poskytuje další pozitivní alternativu, když lidem připomíná, že jejich osobnost jde ruku v ruce s posuzováním jejich atraktivity, může dokonce změnit dojem okolí na to, jak dobře vypadají,“ tvrdí Lewandowski.

Reklama

Související témata:

Související články

Pryč s nízkým sebevědomím

Je zcela normální, že si každý z nás někdy připadá naprosto neschopný, ošklivý, tlustý, unavený cokoliv vymýšlet apod. Ostatní jsou v té chvíli proti...

Výběr článků

Načítám