Hlavní obsah

Dobré držení těla ovlivňuje krevní tlak

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

I prosté držení těla při chůzi, sezení či ležení může ovlivnit krevní tlak. Svým postojem člověk může částečně ovlivnit vysoký krevní tlak. Tvrdí to odborníci z University of Leeds, podle nichž si správným napřímením páteře a zapojením svalů můžeme udržet normální tlak krve.

Článek

Postojem se míní pozice, ve které je tělo napřímeno proti gravitaci při stání, sezení nebo ležení. Dobré držení těla zahrnuje procvičování těla, kdy je pro podporu svalů a páteře využíváno nejmenší svalové napětí. Důležitou roli hrají svaly krku. Jejich napětí totiž přímo ovlivňuje tlak krve a srdeční tep.

Experti z University of Leeds objevili přímé spojení mezi těmito svaly a částí mozkového kmene, jenž hraje klíčovou roli při regulaci srdečního tepu a krevního tlaku. Mozkový kmen je nižší částí mozku, která je napojena na prodlouženou míchu.

"To vysvětluje, proč se krevní tlak a srdeční tep někdy změní, když jsou svaly krku zraněny. Podobně je možné, že hodiny strávené shrbeně nad počítačem mohou zvyšovat krevní tlak," tvrdí vědci z Leedsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Neduhy z kancelářské rutiny: bolesti páteře

Tentokrát se podíváme na bolesti zad, které jsou rovněž důvěrnou známostí všech kancelářníků. Jejich častou příčinou je nesprávné držení páteře, odchylující...

Kofein prý může ochránit paměť starších žen

Ženy po šedesátém pátém roce života, které pijí nejméně tři šálky kávy nebo šest šálků čaje denně, mohou prý mít lepší paměť než ženy, které pijí jen jeden...

O měření tlaku a cholesterolu byl zájem

O měření krevního tlaku i hladiny cholesterolu a cukru v krvi, které ve čtvrtek 9.8. nabízela Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) u stánku poblíž stanice...

Výběr článků

Načítám