Hlavní obsah

Dobrá zpráva - zmrzlina je lepší, než si myslíme

Novinky, Algida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Že máte výčitky svědomí, když si ji jednou za čas dopřejete? Zdá se vám, že není nejvhodnější pro děti? Omyl, zmrzlina je lepší než si myslíme. Výzkum ukázal, že tato lahodná pochoutka je v Čechách opředena zbytečnými mýty a předsudky.

Článek

Jelikož zmrzlina je sladkým potěšením nebo pamlskem, mylně se domníváme, že automaticky musí mít špatné nutriční hodnoty - tedy, že obsahuje velké množství cukru a tuku.  Zmrzlina ale obecně obsahuje velké množství vody, krémová pak kolem 50% mléka a díky tomu překvapivě málo kalorií, tuku i cukru. Tady jsou neznámější mýty.

Mýtus - zmrzlina obsahuje 1/3 tuku

Pravda: Zmrzlina, pokud je bez čokoládové polevy,  obsahuje 4-8 % tuku, s polevou maximálně 20% tuku (například Magnum), vodová zmrzlina samozřejmě neobsahuje tuk žádný.

Mýtus - zmrzlina obsahuje 50% cukru

Pravda: Ve skutečnosti je to podstatně méně. Např. zmrzliny Calippo nebo Twister obsahují maximálně 18 % cukru. Dokonce i zmrzlina s velkým podílem čokolády Magnum obsahuje pouze 29 % cukru.

Mýtus - zmrzlina je hodně kalorická

Pravda: Zmrzlina obsahuje hodně vody, proto váš příjemně překvapí její kalorická hodnota. Třeba Twister má jen 380 kJ, což je třikrát méně než malý sáček želé bonbónů. I Magnum, které je považováno za kalorickou bombu, nemá více kalorií než polovina tabulky čokolády. 

Mýtus - všechny zmrzliny obsahují umělá barviva

Pravda: Záleží jak která zmrzlina, je třeba číst pozorně informace na obalech. Například Algida již vyrábí všechny zmrzliny bez umělých barviv a aromat.

A jak se dívají na zmrzlinu odborníci na výživu? Ing. Petr Havlíček říká, "Zmrzlina je vhodnou volbou dezertu, především pokud se snažíme nahradit kaloričtější pamlsky, např. tučnější sladké pečivo, sušenky nebo čokoládové tyčinky, těmi méně kalorickými. Zdá se, že spotřebitelé přeceňují zdravotní riziko zmrzliny v porovnání s ostatními pamlsky. Díky relativně lepšímu nutričnímu profilu zmrzliny, můžeme lidem doporučit, aby si občas místo jiných pamlsků vybrali zmrzlinu. Potěšení z jídla a jeho chuť jsou neodmyslitelnou součástí výživy. A rada na závěr: Nenechte se zmást reklamou a pečlivě čtěte informace na obalech.”

Reklama

Výběr článků

Načítám