Hlavní obsah

Mistrovství Evropy ve fotbale: Jaká je jeho historie a jak na něm zářili Češi?

Novinky, mim, pkv

Mistrovství Evropy ve fotbale neboli EURO je hlavní fotbalovou událostí pořádanou federací UEFA. Další ročník nás kvůli koronaviru čeká v roce 2021, šampionát i přesto ponese název EURO 2020. Jaká je historie turnaje a jak na něm byli úspěšní čeští fotbalisté?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Historie EURO

EURO se hraje každé čtyři roky od roku 1960. Od té doby nejvíc zlatých medailí vyhrály týmy Německa a Španělska – mají po třech prvenstvích. Na kompletní přehled vítězů se můžete podívat zde:

RokPořádající stát1. místo2. místo3. místo
1960FraniceSSSRJugoslávieČSSR
1964ŠpanělskoŠpanělskoSSSRMaďarsko
1968ItálieItálieJugoslávieAnglie
1972BelgieNěmeckoSSSRBelgie
1976JugoslávieČSSRNěmeckoNizozemsko
1980ItálieNěmeckoBelgieČSSR
1984FrancieFrancieŠpanělskoPortugalsko, Dánsko
1988NěmeckoNizozemskoSSSRItálie, Německo
1992ŠvédskoDánskoNěmeckoNizozemsko, Švédsko
1996AnglieNěmeckoČRAnglie, Francie
2000Belgie a NizozemskoFrancieItáliePortugalsko, Nizozemsko
2004PortugalskoŘeckoPortugalskoČR, Nizozemsko
2008Rakousko a ŠvýcarskoŠpanělskoNěmeckoRusko, Turecko
2012Polsko a UkrajinaŠpanělskoItálieNěmecko, Portugalsko
2016FranciePortugalskoFrancieWales, Německo

České pošťačky se staly světovými šampionkami ve fotbale

Styl

Češi na EURO

EURO 1960 – bronz

Závěrečného turnaje se účastnily jen čtyři týmy – Československo, SSSR, Francie a Jugoslávie. Francie jako pořadatelská země jako jediná nezískala žádnou medaili, když ji v boji o bronz porazili Čechoslováci.

EURO 1976 – zlato

Závěrečného turnaje se účastnily opět jen čtyři týmy – Československo, Německo, Nizozemsko a Jugoslávie. Ve finále Československo hrálo proti Německu, které porazilo v penaltách.

EURO 1980 bronz

Československo porazilo Itálii v penaltách.

EURO 1996 stříbro

Závěrečného turnaje se zúčastnilo šestnáct týmů. Čeští fotbalisté na ME poprvé reprezentovali samostatnou Českou republiku. Ve finále prohráli s Německem v prodloužení.

EURO 2004 bronz

Češi byli favority na vítězství od začátku turnaje, ale v semifinále v prodloužení podlehli Řecku, které dalo tzv. stříbrný gól, a získali tak „jen” třetí místo.

Mistrovství světa v hokeji 2020 bylo kvůli koronaviru zrušeno

Sport

UEFA EURO 2020

V roce 2021 se bude šampionát EURO 2020 konat od 11. června do 11. července a poprvé v historii ho bude hostit dvanáct měst v různých zemích kontinentu. Zápasy se odehrají na stadionech New Wembley Stadium (Londýn, Anglie), Allianz Arena (Mnichov, Německo), Stadio Olimpico (Řím, Itálie), Olympijský stadion (Baku, Ázerbájdžán), Krestovskij stadion (Petrohrad, Rusko), Puskás Aréna (Budapešť, Maďarsko), Národní stadion (Bukurešť, Rumunsko), Aviva Stadium (Dublin, Irsko), Parken (Kodaň, Dánsko), Hampden Park (Glasgow, Skotsko), San Mamés (Bilbao, Španělsko) a Johan Cruyff Arena (Amsterdam, Nizozemsko).

Kdo bude v roce 2021 na Mistrovství Evropy reprezentovat Českou republiku, zatím nebylo oznámeno. V minulosti na turnaji zářili například Milan Baroš nebo Jan Koller.

Sestava v posledním kvalifikačním zápase: Kolář - Kadeřábek, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Souček, Král (71. Hušbauer) - Ševčík (65. Masopust), Darida, Jankto - Ondrášek (80. Doležal). Trenér: Šilhavý.

Češi zahájí svou pouť turnajem 14. června v Glasgow proti Skotsku. Další zápas je čeká 18. června tamtéž s Chorvatskem a 22. června budou hrát s Anglií ve Wembley.

Kvalifikace 2020

Na jakém principu vlastně funguje soutěž EURO? Týmy se nejprve musely na šampionát kvalifikovat. Kvalifikace se účastnilo všech 55 týmů členských zemí UEFA. Ty byly rozděleny do deseti skupin po šesti, případně pěti týmech. Ve skupinách se utkal každý s každým doma i venku. Týmy, které skončily ve skupinách na prvních a druhých místech, postoupily přímo na závěrečný turnaj. Tím se obsadilo dvacet míst.

Play off

O titul mistrů Evropy se ale utká celkem 24 mužstev. O čtyři zbývající místenky bojovalo 16 týmů v play-off. Do něj se dostaly země, které se nekvalifikovaly přímo, na základě svých výsledků v Lize národů UEFA v sezóně 2018/2019.

Šestnáct týmů bylo rozděleno do 4 malých pavouků po čtyřech, z každého po semifinále (hraném na jeden zápas) a finále vzešel jeden vítěz, který si zajistil účast na závěrečném turnaji. Touto cestou se na šampionát probojovaly týmy Maďarska, Slovenska, Skotska a Severní Makedonie.

Pro zemi z Balkánského poloostrova jde o první účast na mistrovství Evropy v historii. Poprvé se mezi evropskou elitou představí i Finsko, které si postup zajistilo již v kvalifikační skupině.

Sportovní události 2020: Kdy se hraje MS v hokeji, EURO a další turnaje?

Sport

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám