Hlavní obsah

České pošťačky se staly světovými šampionkami ve fotbale

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/New York

Neuvěřitelný úspěch zažil tým českých pošťaček na světovém finále ženského fotbalového turnaje za globální cíle OSN v americkém New Yorku. Tým Yellow Ladies, jak si zaměstnankyně České pošty říkají, si na turnaji vykopal první místo. Reprezentoval přitom cíl zdraví a kvalitního života. Zápasy jim k tomu odpískal herec Nikolaj Coster-Waldau, který se proslavil svou rolí v seriálu Hra o trůny.

České pošťačky se staly světovými šampionkami ve fotbaleVideo: Novinky

 
Článek

Na světové finále se pošťačky probojovaly z pražského utkání Global Goals World Cup, kde uspěly v konkurenci 24 týmů. Ten se konal v květnu na Václavském náměstí.

„Do turnaje nastoupily třeba učitelky z mateřské školy nebo ze základní školy, které hrály za kvalitní vzdělání. Byly tam i zaměstnankyně ministerstva zahraničních věcí, které kopaly za mír, spravedlnost a silné instituce,“ uvedla pro Novinky Lucie Mádlová, která je ředitelkou Asociace společenské odpovědnosti, jež pražský turnaj pořádala.

V New Yorku se pak pošťačky v semifinále utkaly s týmem migrantek z Řecka, ve finále se proti nim postavil ženský tým ze Saúdské Arábie. Pošťačky v silné konkurenci nakonec dokázaly získat první místo. Na turnaj se přitom nijak výrazně nepřipravovaly.

„Před pražským kolem jsme se sešly jednou, v našem rekreačním zařízení na Moravci. Jedno odpoledne holky hrály, a to bylo vše,“ uvedla Marta Selicharová, CSR manažer a ředitelka Nadace České pošty, která má na starosti právě otázky společenské odpovědnosti. Ta byla také ve spolupráci s Mádlovou iniciátorkou nápadu sestavit amatérský fotbalový tým České pošty.

Vítězství i bez zkušeností

V týmu se nakonec sešlo osm žen nejen z Prahy. „Jsou to pošťačky z různých koutů republiky, například z Rakovníka, Lovosic, ze Vsetína. Opravdu to nebylo jednoduché dát do kupy,“ upozorňuje Selicharová.

Většina žen přitom měla s fotbalem minimální zkušenosti. „Pokud neberete nějaké dětské hraní někde na hřišti, tak jsem předtím fotbal nehrála. Kopačky jsem si musela koupit, do té doby jsem je neměla,“ svěřila Novinkám pošťačka Dana Jakubcová, která v týmu sehrála roli brankářky, což zvládla bravurně.

„Na turnaji v New Yorku jsme hrály čtyři zápasy, pak semifinále a finále, a pustila jsem dva góly,“ řekla pyšně.

Euforie a radost prý byly na místě nezměřitelné. Pošťačky, z nichž dokonce některé letěly vůbec poprvé letadlem, se nebránily emocím.

„Byl to zážitek na celý život,“ říká Jakubcová s tím, že doufá, že se s ostatními budou nadále scházet.

Za podporu cílů udržitelného rozvoje

Fotbalový turnaj se odehrál v New Yorku 25. září během týdne zasedání Valného shromáždění OSN. Každý z týmů bojoval za jeden ze 17 cílů udržitelného rozvoje od OSN. Na nich se v roce 2015 shodly všechny členské státy OSN.

Jedná se o součást Agendy 2030, která definuje svět v roce 2030 a konkrétní kroky, jak bojovat s ekonomickými, environmentálními a sociálními problémy, se kterými se právě potýká.

Foto: Profimedia.cz

Herec Nikolaj Coster-Waldau v New Yorku

Do finále v New Yorku se dostalo celkem 15 ženských týmů z různých zemí světa. Kromě zaměstnankyň České pošty se do mezinárodního kola probojovaly i zaměstnankyně ministerstva zahraničních věcí. Ty se umístily na pátém místě.

Finále v New Yorku fotbalistkám odpískal herec Nikolaj Coster-Waldau, který je také ambasador dobré vůle rozvojového programu OSN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám