Hlavní obsah

Na syrsko-turecké hranici padl turecký voják, oznámila Ankara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na syrsko-turecké hranici padl při střelbě syrských Kurdů turecký voják a další byl zraněn. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Incident se stal v době, kdy má v oblasti platit příměří vyjednané Spojenými státy a Tureckem. Ankara ho chce podle ministerstva obrany dodržet.

Foto: Mehmet Guzel, ČTK/AP

Tureckem podporovaní syrští vojáci

Článek

Členové kurdských milicí YPG, jež Turecko řadí k teroristům, podle ministerstva stříleli protitankovými zbraněmi na turecké vojáky, kteří byli na pozorovací misi u pohraničního města Tall Abjad. Turecká strana palbu opětovala. Kurdové neoznámili, zda jsou na jejich straně ztráty na životech. Ankara předtím uváděla, že v ofenzivě zahájené na hranici 9. října padlo šest tureckých vojáků.

Příměří bylo vyhlášeno ve čtvrtek večer a má platit 120 hodin. Kurdové se podle něj mají stáhnout z pohraničního pásma, kde chce Turecko zřídit bezpečný prostor pro přesídlení syrských uprchlíků ze svého území. Příměří je označováno za nestabilní, boje v původním rozsahu ale zatím obnoveny nebyly.

V sobotu se Kurdové a Turci navzájem obvinili z porušování klidu zbraní. Střelba byla hlášena od Rás al-Ajnu, kde působí skupiny syrských povstalců, které jsou spojenci turecké armády. Kurdové oznámili, že jim tito bojovníci brání ve stažení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že nebude-li dohoda o příměří splněna, Turecko bude v ofenzivě pokračovat. Zahájilo ji s cílem zřídit podél hranice 30kilometrovou bezpečnostní zónu. Do vyhlášení příměří v ní padlo na 500 lidí, mezi nimi zhruba 70 civilistů.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám