Hlavní obsah

Zvěrstva jako za nacismu. Komise OSN pohrozila Kimovi trestním tribunálem

– Ženeva
Novinky, rei

V Severní Koreji jsou porušována práva lidí podobně, jako tomu bylo v éře nacismu. Špičky režimu by se proto měly zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem (ICC). Komisaři OSN v otevřeném dopise varovali severokorejského vládce Kim Čong-una, že by také mohl zamířit před soud.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un s armádními veliteli.

Článek

Komise v pondělí zveřejnila svoji obsáhlou zprávu, která jako první také zmiňuje konkrétní zločiny včetně vražd, znásilnění, mučení, únosů, zotročování, vyhladovění a popravování. Podle komisařů to připomíná nacistická zvěrstva. [celá zpráva]

„Některá z nich jsou pozoruhodně podobná,“ komentoval předseda komise Michael Kirby pro agenturu Reuters a dodal, že politicky nepohodlní lidé v táborech v KLDR ve velkém umírají na podvýživu a jejich těla jsou pak spálena, přičemž se o likvidaci a pohřbívání povinně starají další vězni, stejně jako tomu bylo v německých koncentračních táborech.

Komisaři k tomu v dopise zaslaném do Pchjongjangu uvedli, že doporučují Spojeným národům pohnat viníky, tedy „eventuálně“ i vůdce Kima, před trestní soud ICC.

Severní Korea už oznámila, že závěry komise „kategoricky odmítá“. Je podle nich jen „výsledkem politizace lidských práv ze strany Evropské unie a Japonska spojené s nepřátelskou politikou USA“.

K soudu zřejmě nepůjdou

Doporučení komise stíhat soudně špičky severokorejského režimu ale podle Reuters vyjdou zřejmě naprázdno, jelikož veškeré kroky zarazí svým vetem v Radě bezpečnosti OSN Čína. Tu také komisaři kritizují, protože by podle nich mohla napomáhat zločinům proti lidskosti tím, že posílá severokorejské běžence zpět do jejich vlasti, kde jim hrozí mučení a poprava. Peking už dal také najevo svůj nesouhlas s takovým závěrem.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reuters také konstatuje, že zpráva komise zřejmě zkomplikuje mezinárodní snahy přesvědčit Pchjongjang, aby zastavil svůj vojenský jaderný program.

Výběr článků

Načítám